Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σχολείο δεν απαρτίζεται μόνο από τους μαθητές, αλλά και από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα ανώτερα στελέχη. Η επικοινωνία και η συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα μέρη της σχολικής κοινότητας είναι απαραίτητες για την παρατήρηση των αναγκών, τη μελέτη των τρόπων πρόληψης και την αποτελεσματική παρέμβαση στα ζητήματα που προκύπτουν.
Στο πλαίσιο αυτό, η ψυχική υγεία είναι ένα καίριο ζήτημα που χρήζει προσοχής. Δεν περιορίζεται μόνο στο ατομικό επίπεδο αλλά περιλαμβάνει και κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς το άτομο λειτουργεί μέσα σε συστήματα. Έτσι, η ψυχική ευημερία των παιδιών μπορεί να ενισχυθεί μέσα από προγράμματα που θα ενσωματώσουν βιωματική και συνεργατική μάθηση.
Η παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος, καθώς τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα να απορροφήσουν γνώσεις και δεξιότητες. Η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη των ψυχικών δεξιοτήτων. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, καθώς και η ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη και την καλή ψυχική υγεία.
Επιπλέον, η διασύνδεση της ψυχικής υγείας με την παιδική ηλικία αποκαλύπτει ότι πολλές ψυχικές διαταραχές των ενηλίκων σχετίζονται με τραυματικές εμπειρίες της παιδικότητας. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να παρέχεται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τους νέους, ώστε να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν την ψυχική τους κατάσταση.
Ο οργανισμός SHE (Schools for Health in Europe) προάγει απόλυτα αυτή τη φιλοσοφία, εστιάζοντας στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και την εκπαίδευση των παιδιών με τρόπους που θα τα ενδυναμώσουν για τις μελλοντικές προκλήσεις της ζωής. Έτσι, τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ενεργοί φορείς της ψυχικής ευημερίας, παρέχοντας ευκαιρίες για ανοιχτή έκφραση και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.
Πηγή: newsbomb.gr