Ο απολογισμός του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης

Ο απολογισμός του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) έχει ως αποστολή του να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η αποστολή του περιλαμβάνει τη διαχείριση των προϋπολογισμών της ΕΕ, την αξιολόγηση των πολιτικών και προγραμμάτων της, καθώς και την παροχή συστάσεων στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στους νομοθέτες. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΕΣ δημοσίευσε 49 εργασίες πέρυσι, οι οποίες περιλάμβαναν ετήσιες εκθέσεις, ειδικές εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις σχετικά με νομοθετικές προτάσεις.

Η έκθεση του ΕΕΣ, που έχει ως στόχο την αποτελεσματική αξιολόγηση και χρήση των πόρων της ΕΕ, αναδεικνύει θετικά παραδείγματα ενώ προσδιορίζει και τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης. Με τις εργασίες του, το ΕΕΣ προσφέρει ανεξάρτητες και αντικειμενικές αναλύσεις για σημαντικά ζητήματα όπως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η ενωσιακή αναπτυξιακή βοήθεια και η ψηφιοποίηση των σχολείων. Ο πρόεδρος του ΕΕΣ, κ. Tony Murphy, τόνισε τη σημασία της λογοδοσίας και της διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι οι ανεξάρτητες εκθέσεις θα συνεχιστούν προκειμένου να υποστηριχθούν οι στόχοι της ΕΕ.

Το ΕΕΣ αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των νέων δεδομένων που ανακύπτουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Οι πιέσεις που ασκούνται στις δυνατότητες της ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της είναι έντονες. Δεδομένα όπως η υποστήριξη της Ουκρανίας, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η αύξηση των επιτοκίων απαιτούν άμεσες και αποτελεσματικές απαντήσεις. Ο ενωσιακός προϋπολογισμός έχει ήδη υποστεί αναπροσαρμογές για να καλύψει τα επείγοντα ζητήματα, ενώ παράλληλα η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει τις προτεραιότητές της στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της κλιματικής αλλαγής.

Το μεγαλύτερο μέρος των ελεγκτικών εργασιών του ΕΕΣ διεξάγεται στην έδρα του στο Λουξεμβούργο, ωστόσο, το ελεγκτικό προσωπικό πραγματοποιεί τακτικές αποστολές σε άλλες ελεγχόμενες οντότητες εντός και εκτός της ΕΕ. Μέσω επιτόπιων επισκέψεων, συλλέγονται ελεγκτικά τεκμήρια από φορείς που διαχειρίζονται πολιτικές χρηματοδότησης, καθώς και από τους αποδέκτες των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, και οι έλεγχοι είναι πλέον πιο αυστηροί και συστηματικοί. Η διασφάλιση της νόμιμης και ορθής διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων είναι κρίσιμη προτεραιότητα για το ΕΕΣ. Με τους ελέγχους και τις αναλύσεις του, το ΕΕΣ προσπαθεί να ενισχύσει τη χρηματοοικονομική διαχείριση της ΕΕ και να προασπίσει τα συμφέροντα των φορολογουμένων. Πηγή: newsbomb.gr