Οι Αλλαγές στην Ενέργεια: Από την Πτώση των Τιμών στην Ανάγκη για Εξοικονόμηση στο Ρεύμα

Οι Αλλαγές στην Ενέργεια: Από την Πτώση των Τιμών στην Ανάγκη για Εξοικονόμηση στο Ρεύμα
Η μέση ημερήσια ζήτηση του Σεπτεμβρίου ήταν 5,6GW, αλλά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου υποχώρησε στα 4,7GW. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε σχέση με τις θερμικές μονάδες, οι οποίες είχαν το προβάδισμα τον προηγούμενο μήνα. Αν η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει κάτω από 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα και δεν συμβεί κάποια γενικευμένη κρίση στη Μέση Ανατολή, η μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου αναμένεται να μειωθεί κάτω από 15,5 λεπτά, ενδεχομένως κοντά στα 13 λεπτά. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε οι προμηθευτές μπορεί να δείχνουν απληστία κέρδους.

Η προοπτική κατάργησης της υποχρέωσης διάθεσης πράσινων τιμολογίων στους νέους καταναλωτές από την αρχή του 2025 δείχνει ότι τα πράσινα τιμολόγια ενδέχεται να έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής. Στους τελευταίους πέντε μήνες, δεν ήταν ούτε τα πιο οικονομικά ούτε τα πιο ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τα κίτρινα ή μπλε εξάμηνης διάρκειας. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη τιμή στα πράσινα τιμολόγια από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024 ήταν περίπου 15,5 λεπτά. Ένα τυπικό νοικοκυριό με κατανάλωση 2900 KWh σε αυτήν την περίοδο πλήρωσε περίπου 450 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τα κίτρινα και μπλε τιμολόγια ήταν σημαντικά χαμηλότερες.

Η κατάργηση του νυκτερινού τιμολογίου αντικαθίσταται από ένα διζωνικό τιμολόγιο. Αυτό θα επιτρέπει φθηνές τιμές ρεύματος τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές το χρονικό διάστημα από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. θα έχει χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, προκύπτουν πρακτικά ζητήματα, όπως η δυνατότητα ενεργοποίησης ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες αυτές, εφόσον οι καταναλωτές μπορεί να απουσιάζουν.

Αυτό που ίσως να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κατάργηση των ενεργειακών οφελών που προσφέρει η ηλεκτρική θέρμανση. Οι θερμοσυσσωρευτές, για παράδειγμα, απαιτούν 8 με 10 ώρες λειτουργίας για να αποδώσουν θερμότητα, γεγονός που καθιστά την κατανάλωση ρεύματος κατά τις ώρες υψηλής χρέωσης ασύμφορη. Μόνο η αντλία θερμότητας μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος όταν συνδεθεί με καλοριφέρ, αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, αν ένα νοικοκυριό μπορέσει να μεταφέρει την κατανάλωση ενέργειας του από τις νυχτερινές ώρες στην πρωινή και μεσημεριανή ζώνη, τα οικονομικά οφέλη θα είναι σημαντικά. Η χρέωση της κιλοβατώρας για το διάστημα από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. μπορεί να είναι έως και 90% χαμηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες. Αν επιτευχθεί αυτή η μεταφορά κατανάλωσης, η εξοικονόμηση χρημάτων στο τέλος του μήνα μπορεί να φτάσει το 35% με 40%.

Πηγή: newsbomb.gr