Εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο και οι επιπτώσεις στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο και οι επιπτώσεις στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ανησυχεί λόγω των πρόσφατων εκτιμήσεων που συνδέουν την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τον υποψήφιο Πρόεδρο ως έναν «νέο μειοδότη» στην εθνική πολιτική. Αντίθετα, στόχος είναι η εξασφάλιση εθνικής ασφάλειας και η ενίσχυση της οικονομικής ευημερίας μέσω πιθανών συμφωνιών με την Τουρκία.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, που αναφερόταν σε παρακαταθήκες για τη σταθερότητα της χώρας, άνοιξε συζητήσεις, ιδίως η αναφορά του στη λέξη «μειοδότης». Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη λέξη απομονώθηκε από το γενικότερο περιεχόμενο της δήλωσής του, τονίζοντας την πρόθεση για ειρηνική συνύπαρξη.

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, υπάρχει ανοιχτός διαύλος επικοινωνίας με την Τουρκία σε υψηλό επίπεδο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από την εκλογική διαδικασία του Ιανουαρίου για την εκλογή του Προέδρου. Σημαντικές δηλώσεις από τον κ. Γεραπετρίτη έχουν γίνει σχετικά με θέματα που αγγίζουν την εθνική κυριαρχία, όπως η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου έχει υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις.

Στις 12 Οκτωβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε προγραμματισμένη επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα και τόνισε ότι θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα μαζί με μια ολιστική προσέγγιση στο Αιγαίο. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συζητήσεων που περιλαμβάνουν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, κάτι που έχει προταθεί στο παρελθόν από την Άγκυρα.

Η κυβέρνηση είναι ενημερωμένη σχετικά με τις προθέσεις του Φιντάν για τον Ιανουάριο, και έχει στείλει μηνύματα ότι δεν υπάρχουν προθέσεις υποχωρητικότητας από ελληνικής πλευράς. Παρά την προαναγγελθείσα λήξη του κύκλου των διερευνητικών επαφών, ο πολιτικός διάλογος συνεχίζεται, ενώ οι πάγιες θέσεις της Άγκυρας παραμένουν ισχυρές.

Πηγή: newsbomb.gr