Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης: Ο Πολιούχος Άγιος των Αθηνών και Προστάτης των Δικαστών

Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης: Ο Πολιούχος Άγιος των Αθηνών και Προστάτης των Δικαστών
Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης είναι ο πολιούχος άγιος των Αθηνών και προστάτης των δικαστών και του δικαστικού σώματος. Η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου. Γεννημένος στην Αθήνα το 1 μ.Χ., διετέλεσε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου και αναδείχθηκε σε έναν από τους σοφούς αυτούς που διακρίνονταν για την ορθή κρίση και τα ήθη τους.

Από πολύ νωρίς, ο Διονύσιος πίστεψε στον Χριστό και συγκλονίστηκε από το σκοτάδι που κάλυψε τη γη κατά τη σταύρωση του Κυρίου. Στη διάρκεια του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο, διαπίστωσε την αλήθεια της νέας του πίστης και βαπτίστηκε το 52 μ.Χ., μαζί με την οικογένειά του.

Ως επίσκοπος Αθηνών, η ζωή του χαρακτηρίστηκε από ταπείνωση και αφοσίωση, και υπηρέτησε με μεγάλη αφοσίωση την εκκλησία και τον λαό των Αθηνών, απορρίπτοντας την οποιαδήποτε επιρροή στη συνείδησή του. Οι νεαροί της πόλης τον αναγνώρισαν ως δικαστή ανεπίληπτου ήθους, γεγονός που τον ανέδειξε προστάτη των δικαστών.

Κατά την εκκλησιαστική ιστορία, η μνήμη του Διονυσίου διατηρείται ζωντανή, και τα οστά του φυλάσσονται σε διάφορες μονές του Αγίου Όρους και αλλού. Ο ναός του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, που ολοκληρώθηκε το 1931, έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους Αθηναίους και κέντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του.

Αν και το ήθος και οι πράξεις του διακρίνονταν από την αρχαιότητα, το 1936 ανακηρύχθηκε επίσημα προστάτης της πόλης των Αθηνών. Ο Άγιος Διονύσιος υπήρξε μορφή με μεγάλη επιρροή στις δικαστικές υποθέσεις και θεωρείται λαμπρός εκπρόσωπος του αθηναϊκού πνεύματος της εποχής του.

Πηγή: newsbomb.gr