Αυξανόμενοι Κίνδυνοι από Πλημμύρες στην Ελλάδα τα Τελευταία 45 Χρόνια

Αυξανόμενοι Κίνδυνοι από Πλημμύρες στην Ελλάδα τα Τελευταία 45 Χρόνια
Τα τελευταία 45 χρόνια, από το 1980 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει υποστεί 70 θανατηφόρες πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα 190 θύματα. Σύμφωνα με την ομάδα Meteo του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι πλημμύρες έχουν καταγραφεί συστηματικά, αποτυπώνοντας τις καταστροφικές τους συνέπειες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά, καθώς δείχνουν αύξηση των θανάτων από πλημμύρες με την πάροδο του χρόνου. Ενδεικτικά, τα τελευταία δέκα χρόνια, οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους του 45ετούς αυτού διαστήματος σημειώθηκαν. Οι φθινοπωρινοί μήνες καταγράφουν το 60% των απωλειών, υποδεικνύοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων κατά την εποχή αυτή.

Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν άνδρες (65%), ενώ το 60% των θανάτων αφορούσε άτομα άνω των 45 ετών. Αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν την ανάγκη για ετοιμότητα, ειδικά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, όταν ο κίνδυνος για ακραία πλημμυρικά φαινόμενα είναι αυξημένος.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ήδη αυξηθεί και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση μέτρων πρόληψης και η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τις πλημμύρες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα καιρικά επεισόδια που είχαν αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://meteo.gr/weather_cases.cfm.

Πηγή: newsbomb.gr