Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης και οι νέες διαδικασίες έκδοσης του για τους οδηγούς

Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης και οι νέες διαδικασίες έκδοσης του για τους οδηγούς
Το παλιό ροζ δίπλωμα οδήγησης είναι έγκυρο έως τις 19 Ιανουαρίου 2033 και μέχρι την ηλικία των 65 ετών του οδηγού. Η διαδικασία έκδοσης του νέου διπλώματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους: ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας gov.gr ή δια ζώσης σε ΚΕΠ ή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Για την ηλεκτρονική διαδικασία μέσω gov.gr, απαιτούνται τα εξής βήματα: ο ενδιαφερόμενος πρέπει να συμπληρώσει τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, να επισυνάψει μια φωτογραφία και δείγμα της υπογραφής (υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του myphoto), να καταβάλει το κατάλληλο παράβολο (η εφαρμογή καθοδηγεί στη διαδικασία έκδοσης και πληρωμής), και να καταχωρήσει το email και το τηλέφωνό του.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο οδηγός θα λάβει ένα ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα. Η άδεια οδήγησης θα παραληφθεί είτε από τον ίδιο είτε από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του στην Περιφέρεια, παραδίδοντας την παλιά άδεια οδήγησης.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αλλαγή του παλιού διπλώματος περιλαμβάνουν: αίτηση αλλαγής παλιού διπλώματος, απλή φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιαρίου υγείας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου χωρίς γυαλιά διαστάσεων 4×6 εκ., και ένα ηλεκτρονικό παράβολο αξίας 30 ευρώ για την έκδοση του νέου διπλώματος.

Το νέο δίπλωμα οδήγησης θα έχει διάρκεια 15 ετών για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ, και μετά από 15 χρόνια θα απαιτείται συνεχής ανανέωση κάθε 15 χρόνια μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Αντίθετα, για τις κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε, το νέο δίπλωμα είναι έγκυρο για 5 χρόνια, με υποχρέωση ανανέωσης ανά πενταετία μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Μετά την συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, η ισχύς του διπλώματος δεν μπορεί να υπερβεί τα 3 χρόνια από την επιτυχία στις εξετάσεις ή από την ημερομηνία ανανέωσης.

Πηγή: newsbomb.gr