Αναγκαίες Ανατιμήσεις για Ενίσχυση της Ανακύκλωσης από το 2026

Αναγκαίες Ανατιμήσεις για Ενίσχυση της Ανακύκλωσης από το 2026
Από την 1η Ιανουαρίου 2026, οι τιμές των εμφιαλωμένων νερών, των χυμών και των αναψυκτικών σε πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες θα αυξηθούν κατά 0,10 – 0,15 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της φιάλης. Ο στόχος αυτής της αύξησης είναι να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να επιστρέφουν τις κενές συσκευασίες σε ειδικά μηχανήματα ανακύκλωσης, που θα τοποθετηθούν σε πολλά σημεία στην Ελλάδα.

Τα χρήματα που θα πληρώνουν οι καταναλωτές θα επιστρέφονται όταν ανακυκλώνουν τις φιάλες τους. Αυτός ο νέος μηχανισμός εγγυοδοσίας, ο οποίος προβλέπεται σε νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, έχει στόχο την επαναχρησιμοποίηση τόνων πλαστικού σε νέα προϊόντα, ώστε να μειωθεί η ρύπανση και να αποτραπεί η καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Συνολικά, περίπου 15.000 ειδικά μηχανήματα ανακύκλωσης θα είναι διαθέσιμα, με το κόστος τοποθέτησης να καλύπτεται από τους παραγωγούς. Αυτά θα βρίσκονται κυρίως σε υπαίθριους χώρους σούπερ μάρκετ, αλλά και σε δημόσιους χώρους σε μικρά νησιά και απομακρυσμένα χωριά. Οι πολίτες θα μπορούν να τοποθετούν τις κενές φιάλες τους στα μηχανήματα και να λαμβάνουν πιστωτικό για τις ανακυκλωμένες συσκευασίες τους.

Πηγή: newsbomb.gr