Ανακοίνωση για την Αλλαγή της Ώρας το 2024 στην Ελλάδα

Ανακοίνωση για την Αλλαγή της Ώρας το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το μέτρο της αλλαγής της ώρας θα συνεχιστεί κανονικά. Για το 2024, η αλλαγή αυτή θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου, συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου. Στις 04:00 τα ξημερώματα, οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα». Έτσι, οι δείκτες των ρολογιών θα μετακινηθούν από τις 04:00 π.μ. στις 03:00 π.μ.

Η πρακτική της αλλαγής της ώρας, η οποία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, έχει ως κύριο πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας, εκτιμάται ότι εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας το φυσικό φως. Η αλλαγή αυτή υιοθετήθηκε αρχικά τη δεκαετία του ’70, υπό την επίπτωση της πετρελαϊκής κρίσης, με σκοπό τη βέλτιστη εκμετάλλευση του φωτός της ημέρας.

Από το 1996 υπάρχει μία πανευρωπαϊκή ρύθμιση που καθορίζει ότι την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά για να επωφεληθούμε από το φως της ημέρας, ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω. Στην Ελλάδα, η διαδικασία αυτή εφαρμόστηκε αρχικά το 1932, δοκιμαστικά από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Ωστόσο, η αλλαγή της ώρας έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις. Πολλοί επικριτές υποστηρίζουν ότι επιστημονικές έρευνες συνδέουν την αλλαγή αυτή με προβλήματα στην υγεία, όπως ασθένειες του καρδιαγγειακού και ανοσοποιητικού συστήματος, εξαιτίας της διαταραχής του βιολογικού ρυθμού. Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι δεν παρατηρείται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στην πράξη.

Πηγή: newsbomb.gr