Απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίπτει προσθήκη ορόφου στην Ύδρα λόγω αυστηρού καθεστώτος προστασίας

Απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίπτει προσθήκη ορόφου στην Ύδρα λόγω αυστηρού καθεστώτος προστασίας
Με βάση τον μνημειακό χαρακτήρα του οικισμού της Ύδρας, το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάνθηκε ότι η ανακατασκευή οικοδομημάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο για κτίρια όμοια με εκείνα των οποίων η ύπαρξη μπορεί να αποδειχθεί. Στην περίπτωση αυτή, ακυρώθηκε άδεια οικοδομής που επέτρεπε την προσθήκη ορόφου σε ένα ισόγειο κτίσμα στον κεντρικό τομέα της Ύδρας, καθώς ο όροφος δεν προϋπήρχε.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ενεπλάκη στο ΣτΕ μετά από αίτηση που αφορούσε στην οικοδομική άδεια του Δήμου Πειραιά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά για την ανακατασκευή ενός παλαιού ισόγειου κτίσματος 56 τ.μ., με προγραμματισμένη την προσθήκη ορόφου 33,77 τ.μ. Στη σχετική απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (1462/2024), τονίζεται ότι ο οικισμός της Ύδρας έχει χαρακτηριστεί μνημειακός από το 1962, γεγονός που καθιστά αυστηρότερες τις προϋποθέσεις προστασίας.

Οι σύμβουλοι του ΣτΕ υπογραμμίζουν ότι η δόμηση στον οικισμό της Ύδρας πρέπει να συμμορφώνεται με το ειδικό προστατευτικό καθεστώς των μνημειακών οικισμών. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται μόνο η δόμηση κτισμάτων που έχουν προϋπάρξει, αφού αυτά είναι που προσδιορίζουν τον μνημειακό χαρακτήρα του οικισμού. Κατά συνέπεια, κρίθηκε παράνομη η άδεια οικοδομής για την προσθήκη ορόφου στην περίπτωση αυτή.

Πηγή: newsbomb.gr