Διαμαρτυρίες για τον θάνατο Πακιστανού κρατούμενου στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα

Διαμαρτυρίες για τον θάνατο Πακιστανού κρατούμενου στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι η έρευνα για τον θάνατο του Πακιστανού κρατούμενου στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα θα διαβιβαστεί στον Συνήγορο του Πολίτη. Αυτή η ενέργεια αποσκοπεί στη διασφάλιση μιας πλήρους και άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης, στο πλαίσιο του μηχανισμού που εξετάζει περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Η απόφαση ελήφθη μετά την πειθαρχική έρευνα που προηγήθηκε.

Συγκεκριμένα, το συμβάν έλαβε χώρα την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, όταν το Κέντρο Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε για έναν άνδρα που προσπαθούσε βίαια να εισέλθει σε πολυκατοικία, έπειτα από δημόσια καταγγελία. Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. έσπευσαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι ο άνδρας ήταν εμφανώς τραυματισμένος και υπό την επήρεια ουσιών. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου κλήθηκε το ΕΚΑΒ για να του παράσχει ιατρική βοήθεια, η οποία θεωρήθηκε επαρκής και τον άφησε στο τμήμα.

Καθώς παρέμεινε στο τμήμα, ο κρατούμενος δημιούργησε επεισόδιο, με αποτέλεσμα να τον δεσμεύσουν οι αστυνομικοί. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο άνδρας δεν ήταν ενοχλητικός και δεν προέκυψε η ανάγκη για νοσηλεία. Μετά από τη διενέργεια δικαστικής διαδικασίας, αποφασίστηκε η φυλάκισή του.

Δυστυχώς, την πρωινή ώρα του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου 2024, ο Πακιστανός κρατούμενος βρέθηκε χωρίς αισθήσεις και το ΕΚΑΒ διαπίστωσε τον θάνατό του. Ακολούθησε η ενημέρωση του αρμόδιου Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προανακριτική έρευνα, και αναμένονται οι καταθέσεις και το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Επιπλέον, τουλάχιστον 400 άτομα διαμαρτυρήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (27/9) έξω από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα για το περιστατικό. Συζητήθηκαν οι συνθήκες κράτησης του αλλοδαπού και οι ελλείψεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αστυνομία.

Πηγή: newsbomb.gr