Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης νέων αστυνομικών ταυτοτήτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης νέων αστυνομικών ταυτοτήτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Διευκρινίσεις σχετικά με τις πρόσφατες τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο για την έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων παρέφερε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το υπουργείο υπογραμμίζει τη σημασία των αποφάσεων των ανεξάρτητων Αρχών, όπως είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών και την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Φυσικά, από τη στιγμή που επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ στο Υπουργείο, οι ενέργειες για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Το υπουργείο ανακοινώνει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες συμμόρφωσης με τις οδηγίες που έχει εκδώσει η Αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εφαρμογή της αρχής της ελαχιστοποίησης σχετικά με την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων και την ενημέρωση των πολιτών μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας. Το υπουργείο δεσμεύεται ότι οι απαιτούμενες ενέργειες θα ολοκληρωθούν μέσα σε έξι μήνες.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η ισχύς των ήδη εκδοθέντων ταυτοτήτων παραμένει αμετάβλητη μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών, ενώ η διαδικασία έκδοσής τους συνεχίζεται κανονικά. Η παρέμβαση της Αρχής ήρθε μετά από καταγγελία πολίτη, ο οποίος εξέφρασε άγχη σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για τις νέες ταυτότητες, χωρίς να λάβει απάντηση παρά την υπενθύμισή του.

Η έρευνα της Αρχής αποκάλυψε παραβιάσεις στην ενημέρωση που παρέχεται από την Ελληνική Αστυνομία προς τους πολίτες και στη διαδικασία εκτίμησης αντικτύπου για την προστασία των δεδομένων, η οποία πραγματοποιήθηκε καθυστερημένα. Επίσης, η εκτίμηση αυτή δεν φαινόταν να περιλαμβάνει επαρκή μέτρα προστασίας των δεδομένων κατά τη διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων.

Πηγή: newsbomb.gr