Δίκαια αιτήματα για τη δημόσια υγεία από το νοσοκομειακό προσωπικό της Ελλάδας

Δίκαια αιτήματα για τη δημόσια υγεία από το νοσοκομειακό προσωπικό της Ελλάδας
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προγραμματίζουν σήμερα πανελλαδική κινητοποίηση, ζητώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινα ωράρια, ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους. Οι συγκεντρώσεις θα λάβουν χώρα στις 9.30 στο υπουργείο Υγείας.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία περιγράφεται ως δραματική, με την ΟΕΝΓΕ να αναφέρει ότι οι πολίτες έχουν πληρώσει από την τσέπη τους 5,9 δισ. ευρώ, ενώ οι τιμές των φαρμάκων έχουν εκτοξευθεί έως και 480%. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις, γεγονός που οδηγεί σε συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού και υπερεφημέρευση.

Η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ εάν δεν αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Το ύψος των δαπανών υγείας παραμένει στο 5,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των κρατών-μελών της ΕΕ είναι 7,5%.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με αναφορές από τον ιατρικό κλάδο για απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, με τους γιατρούς και το προσωπικό να βρίσκονται σε διαρκή πίεση και burnout προτού καν ξεκινήσουν την εργασία τους. Η ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισε ότι απαιτείται μία σαφής στρατηγική για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας ώστε να διασφαλιστεί η υγειονομική περίθαλψη για όλους.

Πηγή: newsbomb.gr