Η διαδρομή αυτή αναδεικνύει την ιστορική σημασία των τόπων του Γ’ Νεκροταφείου και είναι οργανωμένη σε θεματική και χρονολογική παράθεση, από την εκτέλεση των πρώτων θυμάτων στην Κατοχή έως τις τελευταίες εκτελέσεις του ’44. Αρχίζει από την κεντρική είσοδο και περιλαμβάνει στάσεις σε μνημεία, τάφους και κτήρια που μαρτυρούν τη φρίκη της εποχής.
Η διοργάνωση γίνεται από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως του δήμου Αθηναίων, με την επιστημονική επιμέλεια της δρ. Ιστορίας της Τέχνης Ζέττας Αντωνοπούλου και την συνεργασία άλλων ειδικών. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν ειδικές σήμανσεις μέσα στο Νεκροταφείο για να διευκολύνουν την ξενάγηση των επισκεπτών.
Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Ελένη Ζωντήρου, υπογράμμισε τη σημασία αυτών των πρωτοβουλιών, τονίζοντας την ανάγκη να αναγνωρίσουμε την ιστορική μνήμη και την κληρονομιά της πόλης. Μίλησε επίσης για το γεγονός ότι η διαδικασία της μόνιμης έκθεσης και των ξεναγήσεων αποσκοπεί στη διατήρηση της μνήμης για τα 44.000 θύματα της Κατοχής.
Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί και άλλες εκδηλώσεις, όπως διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας με θέμα τις διαδηλώσεις και τις απεργίες κατά την Κατοχή. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν και θεατρικά δρώμενα σε κτίρια με ιστορική σημασία, όπως το κολαστήριο της Κομαντατούρ στην οδό Κοραή 4.
Ολόκληρη αυτή η σειρά εκδηλώσεων στοχεύει στην επαναφορά της ιστορικής μνήμης στην καθημερινότητα των πολιτών και στην ενίσχυση της γνώσης γύρω από την ιστορική κληρονομιά της Αθήνας. Πηγή: newsbomb.gr