Εξασφάλιση ελέγχου στις οικοδομικές άδειες στα Βριλήσσια με απόφαση του Δημάρχου

Εξασφάλιση ελέγχου στις οικοδομικές άδειες στα Βριλήσσια με απόφαση του Δημάρχου
Επικεφαλής της διαδικασίας ήταν ο Δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης, ο οποίος τον Απρίλιο είχε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την ομόφωνη απόφαση για αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών που σχετίζονται με ευνοϊκές διατάξεις του ΝΟΚ. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή παρουσίαζε προκλήσεις, καθώς ο Δήμος Βριλησσίων υπάγεται στην Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής. Αυτή η κατάσταση δυσχέραινε την εφαρμογή της απόφασης, δεδομένου ότι η Πολεοδομία είχε τη δυνατότητα να εκδίδει νέες άδειες, επικαλούμενη το νομικό πλαίσιο.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Βριλησσίων δεν είχε τη δυνατότητα να εκδώσει εντέλλεσθε, όπως έκαναν άλλοι Δήμαρχοι με δικές τους υπηρεσίες Δόμησης. Οι διαθέσιμες επιλογές περιλάμβαναν είτε την προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των νέων οικοδομικών αδειών είτε την επαναφορά της αρμοδιότητας χορήγησης βεβαιώσεων υψομέτρου για τις νέες οικοδομικές άδειες από την Πολεοδομία στον Δήμο Βριλησσίων.

Ακολουθώντας την πρωτοβουλία του Δημάρχου και σε συνεργασία με την Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής και την Υπηρεσία Δόμησης, η αρμοδιότητα χορήγησης βεβαιώσεων υψομέτρου επιστράφηκε στον Δήμο Βριλησσίων. Με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος έχει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει το ύψος των νέων οικοδομικών αδειών και να διαπιστώνει αν αυτές κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, δεν έχει εκδοθεί καμία νέα οικοδομική άδεια στα Βριλήσσια. Ενισχυτικό στοιχείο για την παρούσα δέσμευση αποτελεί η ομόφωνη απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ορισμένες διατάξεις του ΝΟΚ ως αντισυνταγματικές, ειδικότερα σε σχέση με το άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος. Το ζήτημα παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου για οριστική κρίση. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται εντός του Οκτωβρίου και μέχρι τότε δεν προγραμματίζεται η έκδοση νέων αδειών για μεγάλες οικοδομές στα Βριλήσσια, όπως επισημαίνουν πηγές της διοίκησης του Δήμου.

Πηγή: newsbomb.gr