Η Διεθνής Τραγωδία του Πλοίου Empire Patrol και η Θλίψη των Καστελλοριζιών Προσφύγων

Η Διεθνής Τραγωδία του Πλοίου Empire Patrol και η Θλίψη των Καστελλοριζιών Προσφύγων
Η 29η Σεπτεμβρίου 1945 σηματοδοτεί μια θλιβερή στιγμή στην ιστορία του Καστελλοριζου, καθώς ήταν η ημέρα που συνέβη η τραγωδία του πλοίου Empire Patrol, με 33 πρόσφυγες να χάνουν τη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι κάτοικοι του Καστελλοριζου υπέφεραν από σφοδρές διώξεις. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, η βία, οι λεηλασίες, οι προπηλακισμοί και άλλες μορφές κακομεταχείρισης είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον πληθυσμό του νησιού, ο οποίος συρρικνώθηκε από 8.000 σε μόλις 2.000 άτομα, καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν.

Η έλευση των γερμανικών δυνάμεων το 1943, συνοδευόμενη από βομβαρδισμούς, οδήγησε τους Καστελλοριζιούς στο να φύγουν προς τα τουρκικά παράλια, παρακολουθώντας με πόνο την καταστροφή του νησιού τους. Η επιστροφή τους στο Καστελλόριζο ξεκίνησε το 1945, όταν πληρώματα προσφύγων κατέφθασαν στο νησί, μόνο και μόνο για να βρουν ένα τόπο κατεστραμμένο και ρημαγμένο.

Στην τρίτη αποστολή επιστροφής, συνέβη το θλιβερό γεγονός με το πλοίο Empire Patrol, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν οι Καστελλοριζιοί πρόσφυγες που ήλπιζαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να πηδήξουν στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν στο φλεγόμενο πλοίο. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των διασωστών από το βρετανικό αεροπλανοφόρο H.M.S. Trouncer, 33 άνθρωποι δεν επέζησαν και δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους. Οι επιζώντες βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύτηκαν στην Αίγυπτο, όπου δέχθηκαν τη φροντίδα και την υποστήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της αιγυπτιακής κοινότητας.

Πηγή: newsbomb.gr