Η Λίμνη Βόλβη Αντιμέτωπη με Ανησυχητική Μείωση Στάθμης και Αρχαία Μνημεία σε Εξανθρωπιστική Εμφάνιση

Η Λίμνη Βόλβη Αντιμέτωπη με Ανησυχητική Μείωση Στάθμης και Αρχαία Μνημεία σε Εξανθρωπιστική Εμφάνιση
Η λίμνη Βόλβη, μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, επηρεάζεται δραστικά από την παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει την περιοχή. Η στάθμη της έχει μειωθεί σε ανησυχητικά επίπεδα, προκαλώντας αγωνία στους αγρότες και τους ψαράδες που εξαρτώνται από αυτή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, από τον περασμένο Ιανουάριο, η όχθη της λίμνης έχει υποχωρήσει κατά 100 μέτρα.

Τον τελευταίο καιρό, η μείωση της στάθμης έχει φέρει στην επιφάνεια μέρος αρχαίου μνημείου. Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το νερό κάλυπτε το συγκεκριμένο μνημείο, το οποίο τώρα είναι ορατό. Επιπλέον, στο χωριό Μεγάλη Βόλβη εμφανίστηκαν τα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου, που ήταν κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια του νερού για αιώνες. Είναι διακριτά τώρα τα τείχη και η δομή του κάστρου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε διαρκή μείωση της στάθμης των λιμνών της Κεντρικής Μακεδονίας, που γίνονται τα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών. Ωστόσο, η κατάσταση της πανίδας στη λίμνη Βόλβη παραμένει σταθερά μέτρια, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπου Υγροτόπου.

Πηγή: newsbomb.gr