Η συνέχιση της αλλαγής ώρας στην Ελλάδα και οι αντιδράσεις των πολιτών

Η συνέχιση της αλλαγής ώρας στην Ελλάδα και οι αντιδράσεις των πολιτών
Κανονικά θα συνεχιστεί το μέτρο της αλλαγής της ώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η αλλαγή ώρας για το 2024 θα γίνει τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου, συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου. Στις 04:00 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα».

Η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα δοκιμαστικά το 1932, από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Το μέτρο στοχεύει κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εκτιμάται ότι εξοικονομούνται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τον φωτισμό της ημέρας.

Το 1996 εισήχθη μία ενιαία πανευρωπαϊκή ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία την Άνοιξη τα ρολόγια γυρίζουν μία ώρα μπροστά για να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για επιπλέον μία ώρα, ενώ το Φθινόπωρο επαναφέρονται μία ώρα πίσω. Ωστόσο, το μέτρο της αλλαγής της ώρας προκαλεί εδώ και χρόνια αντιδράσεις, καθώς υπάρχουν επικριτές που συνδέουν την αλλαγή αυτή με προβλήματα υγείας, όπως ασθένειες του καρδιαγγειακού και ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διαταραχής του βιολογικού ρυθμού.

Πηγή: newsbomb.gr