Μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων από την παραβατικότητα στα κοινωνικά δίκτυα

Μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων από την παραβατικότητα στα κοινωνικά δίκτυα
Η κυβέρνηση ετοιμάζει μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της αυξανόμενης παραβατικότητας των ανηλίκων μέσω των social media, με σκοπό να περιορίσει τη διάδοση και την προβολή της βίας στα ψηφιακά δίκτυα. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως το πρόβλημα αυτό είναι ευρωπαϊκής διάστασης και προανήγγειλε τη δημιουργία ελληνικής πρωτοβουλίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπισή του.

Η σύνδεση της παραβατικότητας των νέων με την έκθεσή τους στα κοινωνικά δίκτυα είναι άμεση, καθώς η υπερβολική παρακολούθηση βίαιου περιεχομένου οδηγεί σε φαινόμενα ψηφιακού μπούλινγκ και επηρεάζει την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Διαδικασίες που διευκολύνουν την πρόσβαση σε τέτοιο περιεχόμενο είναι ανησυχητικές και απαιτούν άμεση παρέμβαση σε νομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προταθεί τρεις βασικές προσεγγίσεις για την προστασία των ανηλίκων. Η πρώτη αφορά στην αυστηροποίηση της διαδικασίας εγγραφής στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, απαιτώντας γονική έγκριση για χρήστες κάτω των 16 ετών, ώστε να περιοριστεί η έκθεση τους σε βίαιες και ακατάλληλες εικόνες.

Η δεύτερη πρόταση σχετίζεται με την υποχρέωση των πλατφορμών να αποσύρουν άμεσα ακατάλληλο περιεχόμενο, ειδικά βίντεο που περιέχουν σκηνές βίας. Με τη σημερινή κατάσταση, η διαδικασία αφαίρεσης μπορεί να διαρκέσει ακόμα και εβδομάδες, κάτι που κρίνεται ανησυχητικό.

Η τρίτη προσέγγιση εστιάζει στον έλεγχο των αλγορίθμων που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες. Αυτοί οι αλγόριθμοι προβάλλουν στο χρήστη περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά του, γεγονός που μπορεί να τον εκθέσει σε βίαιες ή ακατάλληλες εικόνες. Προτείνεται η εφαρμογή φίλτρων που να περιορίζουν την αναπαραγωγή αυτού του υλικού, με αυστηρές ποινές για μη συμμόρφωση.

Οι προτάσεις αυτές συνθέτουν τη βάση της ελληνικής πρωτοβουλίας, η οποία είναι σε επεξεργασία για να διαμορφωθεί κατάλληλα. Η νομική διάσταση αυτού του ζητήματος είναι σύνθετη, ωστόσο είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή παρέμβαση, δεδομένου ότι η ψηφιακή παραβατικότητα έχει καταστεί σοβαρό πρόβλημα που πλήττει πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: newsbomb.gr