Ο Δράκος της Καλογρέζας και η Φρίκη των Φόνων Ανήλικων Παιδιών

Ο Δράκος της Καλογρέζας και η Φρίκη των Φόνων Ανήλικων Παιδιών
Στις 5 το απόγευμα της 27ης Ιανουαρίου 1936, ο Βασίλης Ουραλίδης, κάτοικος της τότε ερημικής περιοχής της Καλογρέζας Αττικής, ξεκίνησε μια αγωνιώδη αναζήτηση της 5χρονης κόρης του, Φωτεινής, που είχε εξαφανιστεί ενώ έπαιζε με άλλα κορίτσια. Από τις φίλες της, έμαθε ότι η Φωτεινή είχε απομακρυνθεί με τον Δαμιανό Μαυρομάτη, ενός 32χρονου πρόσφυγα από το Αϊδίνι. Ο Μαυρομάτης ζούσε μόνος του σε μία από τις σπηλιές της Καλογρέζας και είχε μια ιστορία εγκληματικής δραστηριότητας, η οποία τον μετέτρεψε από έναν ανήσυχο πατέρα σε τρόμο.

Η ζωή του Δαμιανού Μαυρομάτη ήταν γεμάτη δυσκολίες από πολύ νεαρή ηλικία. Γεννημένος στο Ικόνιο, αναγκάστηκε να δουλέψει από 12 ετών και μετά από πολλές περιπέτειες και φυλακίσεις, κατέληξε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί διέπραξε διάρρηξη και φυλακίστηκε, αλλά ούτε οι ποινές φαίνεται να τον άλλαξαν. Συχνά συνελήφθη για κλοπές και κάποια στιγμή οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο της Αγίας Ελεούσας, από όπου δραπέτευσε.

Η φρίκη της πράξης του Μαυρομάτη αποκαλύφθηκε όταν ο πατέρας της Φωτεινής έφτασε στην εξαφανισμένη κόρη του. Όταν οι συγγενείς του Ουραλίδη βρήκαν τη μικρή, η κατάσταση ήταν ήδη δραματική. Αν και μεταφέρθηκε σε φαρμακείο για βοήθεια, δυστυχώς κατέληξε. Ο Δαμιανός συνελήφθη την επόμενη μέρα, και η ομολογία του για το έγκλημα ήρθε χωρίς καμία αντίσταση εκ μέρους του. Περιέγραψε τις φρικτές λεπτομέρειες της πράξης του, δίχως να δείξει remorse.

Αργότερα, η ανακριτική διαδικασία αποκάλυψε και άλλα εγκλήματα του Μαυρομάτη. Ομολόγησε τη δολοφονία και ενός άλλου παιδιού, του μικρού Στέλιου, και η ομολογία του περιλάμβανε λεπτομέρειες που έδειχναν μια διαστροφική ψυχολογία. Υποβλήθηκε σε ψυχιατρική εκτίμηση και οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ήταν συνειδητός και αβίαστος, χωρίς ψυχική αποδιοργάνωση.

Η δίκη του πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1936, όπου οι ένορκοι χρειάστηκαν μόλις μια ώρα για να τον καταδικάσουν. Συνδυάστηκαν οι ποινές του, και ο Μαυρομάτης καταδικάστηκε σε ισόβια για τον φόνο της Φωτεινής και δέκα χρόνια για τον βιασμό και φόνο του Βλαντή. Ο δράκος της Καλογρέζας, όπως είχε χαρακτηριστεί, βρήκε την απόλυτη δικαίωση της ποινής του, αλλά η κοινωνία παρέμεινε σοκαρισμένη.

Πηγή: newsbomb.gr