Οδηγίες για Ασφαλή Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Υπολογιστών από την ΕΥΠ

Οδηγίες για Ασφαλή Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Υπολογιστών από την ΕΥΠ
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει κυκλοφορήσει τρία ξεχωριστά εγχειρίδια που περιλαμβάνουν οδηγίες για την ασφαλή χρήση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών. Αυτή η ενέργεια στοχεύει στη διασφάλιση των πληροφοριών και στην προστασία των επικοινωνιών, με τελικό σκοπό την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Στις οδηγίες περιλαμβάνονται ενδείξεις ότι ένα smartphone μπορεί να έχει παραβιαστεί. Αυτές οι ενδείξεις περιλαμβάνουν αναδυόμενα παράθυρα (pop-ups) με διαφημίσεις, ύποπτα μηνύματα και κλήσεις από ή προς άγνωστες επαφές. Επίσης, ο χρήστης θα πρέπει να προσέξει αν παρατηρεί ασυνήθιστη απώλεια μπαταρίας, υπερθέρμανση της συσκευής ή μείωση της απόδοσης. Αν υπάρξουν αλλαγές στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις άδειες χρήσης κάμερας ή μικροφώνου, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη και η ύπαρξη ασυνήθιστων χρεώσεων στον λογαριασμό.

Η ΕΥΠ συνιστά την επανεκκίνηση της κινητής συσκευής τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και την απομάκρυνση του κινητού από τον χώρο κατά τη διάρκεια συναντήσεων που περιλαμβάνουν ευαίσθητες πληροφορίες. Επίσης, η σύνδεση της συσκευής με καλώδιο υπολογιστή μπορεί να αποκαλύψει αν έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, διακόπτοντας οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. Είναι επίσης καλό να διαγράφεται το ιστορικό κάθε δύο ημέρες και να αποφεύγεται η σύνδεση πολλαπλών λογαριασμών (όπως Google και Apple ID) σε πολλές συσκευές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι χρήστες θα πρέπει να αποφεύγουν τη φόρτιση των συσκευών τους σε δημόσιους χώρους, καθώς οι θύρες USB μπορεί να έχουν κακόβουλο λογισμικό. Συστήνεται επίσης η λήψη μόνο δύο εφαρμογών επικοινωνίας και η προσαρμογή των ρυθμίσεων απορρήτου στις συσκευές τους, περιορίζοντας τις άδειες πρόσβασης των εφαρμογών σε κάμερα και μικρόφωνο.

Πηγή: newsbomb.gr