Οι γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο Άγιο Όρος, καθώς μπορούν να φτάσουν μόνο έως τα λιμάνια που το περιβάλλουν. Αν βρίσκονται σε πλοίο, επίσης υπάρχει περιορισμός, καθώς απαγορεύεται να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη από 500 μέτρα από τις ακτές. Όσες τολμήσουν να παραβούν τον κανονισμό κινδυνεύουν με νομικές συνέπειες.
Ωστόσο, πολλές γυναίκες προσπάθησαν να παρακάμψουν αυτό το άβατο. Από τις πρώτες ήταν η Ελένη, σύζυγος του Στέφανου Δουσάν, ηγεμόνα των Σέρβων, το 1346, αν και η απόπειρά της απέτυχε. Στη συνέχεια, το 1850, η σύζυγος του Βρετανού πρεσβευτή Κωνσταντινούπολης, Στράτφορντ Κάνινγκ, επισκέφθηκε το Άγιον Όρος με ειδική άδεια, αλλά ο Πατριάρχης Άνθιμος προειδοποίησε να μην επαναληφθούν ανάλογες εξαιρέσεις.
Η Μαρίζ Σουαζί, Γαλλίδα δημοσιογράφος, κατάφερε το 1929 να εισέλθει ντυμένη άνδρας και παρέμεινε εκεί για έναν μήνα, γράφοντας ένα βιβλίο για τις περιπέτειές της. Μια άλλη εμβληματική περίπτωση είναι αυτή της Αλίκης Διπλαράκου, της πρώτης Ελληνίδας «Μις Ευρώπη», η οποία το 1930 μεταμφιεσμένη ως άνδρας, επισκέφθηκε το Άγιον Όρος.
Η περίπτωση της Μαρίας Ποιμενίδου από τη Θεσσαλονίκη, που μπήκε στο Άγιο Όρος ντυμένη άντρας το 1953, προκάλεσε το Νομοθετικό Διάταγμα 2623/1953. Η είσοδός της, που διήρκεσε τρεις ημέρες, δημιούργησε σημαντικό θόρυβο και δημοσιεύματα της εποχής. Τέλος, η Μαλβίνα Κάραλη, επίσης μεταμφιεσμένη σε άνδρα, επιχείρησε να παραβιάσει την απαγόρευση, αλλά μετά από λίγες ημέρες έγινε αντιληπτή και εκδιώχθηκε.
Πηγή: newsbomb.gr