Προστασία και Ανάδειξη του Παναχαϊκού Όρους μέσω Σημαντικών Παρεμβάσεων και Χρηματοδότησης

Προστασία και Ανάδειξη του Παναχαϊκού Όρους μέσω Σημαντικών Παρεμβάσεων και Χρηματοδότησης
Η ανάπτυξη και η προστασία του Παναχαϊκού όρους προχωρά σε μια νέα φάση υλοποίησης σημαντικών έργων, όπως τονίζει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, βιολόγος – περιβαλλοντολόγος της διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι χρηματοδοτήσεις έχουν εξασφαλιστεί από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος σημειώνει ότι τα έργα καλύπτουν τρεις άξονες: την προστασία, την ανάδειξη και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, θα τοποθετηθούν παρατηρητήρια για την πυρανίχνευση, προκειμένου να παρακολουθείται η περιοχή κατά την αντιπυρική περίοδο, ενισχύοντας έτσι τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Για την ανάπτυξη δράσεων αναψυχής, προβλέπεται η κατασκευή τριών χώρων δασικής αναψυχής σε περιοχές ψηλά στο βουνό, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τη θέα και να ηρεμήσουν σε φυσικό περιβάλλον. Επίσης, θα χρηματοδοτηθεί ένα δίκτυο 16 πεζοπορικών διαδρομών μήκους 78 χιλιομέτρων, οι οποίες θα αποκατασταθούν, θα σηματοδοτηθούν και θα βελτιωθούν τεχνικά.

Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, το κέντρο πληροφόρησης στην περιοχή Πουρναρόκαστρο θα ανακαινιστεί με σύγχρονο εξοπλισμό, περιλαμβάνοντας και κινητές εκδηλώσεις που θα προβάλλουν την περιοχή και την οικολογική της αξία. Όλες αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στην προσέλκυση επισκεπτών από την Πάτρα και άλλες περιοχές, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος.

Φυσικά, τονίζεται η ανάγκη για υπεύθυνη διαχείριση της επισκεψιμότητας ώστε να μην προκληθούν βλάβες στο φυσικό περιβάλλον. «Όταν η προώθηση του Παναχαϊκού γίνεται με βιώσιμο τρόπο, τότε τα αποτελέσματα είναι θετικά για την τοπική κοινωνία και το βουνό», καταλήγει ο Κωνσταντακόπουλος.

Πηγή: newsbomb.gr