Τιμητική Απαξίωση των Δημόσιων Σχολείων στην Ελλάδα: Μια Κρίσιμη Κατάσταση για Μαθητές και Γονείς

Τιμητική Απαξίωση των Δημόσιων Σχολείων στην Ελλάδα: Μια Κρίσιμη Κατάσταση για Μαθητές και Γονείς
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στα δημόσια σχολεία της Αθήνας και της Περιφέρειας, όπου η κατάσταση των υποδομών είναι απαράδεκτη. Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό το 2019 παραμένουν αναγκαίες πέντε χρόνια αργότερα, με μαθητές να εισέρχονται σε ετοιμόρροπες αίθουσες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Όπως επισημαίνει η Αντωνία Κουκουνάκη, πρόεδρος του συλλόγου γονέων, οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με τρόμο, φοβούμενοι ότι μπορεί να χτυπήσουν από τα μπάζα ή άλλες επικίνδυνες καταστάσεις.

Στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω οι συνθήκες είναι παρόμοιες, με κοντέινερ να τοποθετούνται «προσωρινά» δίπλα σε ένα μισογκρεμισμένο κτήριο ως «λύση απελπισίας». Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν μεγάλο άγχος στους γονείς, οι οποίοι βλέπουν τα παιδιά τους να διατρέχουν κινδύνους συχνά.

Απογοητευτική είναι επίσης η εικόνα στο 6ο Δημοτικό Ζωγράφου, όπου έχει κατασκευαστεί ένα επιπλέον όροφος σε ένα κτήριο που κρίθηκε ακατάλληλο. Για να προστατευθούν οι μαθητές, έχουν τοποθετηθεί κόκκινες κορδέλες γύρω από το κτήριο, ενώ ορισμένα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ που είναι ακόμη υπό κατασκευή.

Τα ίδια προβλήματα παρατηρούνται και στη Φαρκαδόνα, όπου τα σχολεία παραμένουν κλειστά έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θέσσαλία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπυρίδωνα Αγνάντη, εργολάβοι εργάζονται για την αποκατάσταση των κτηρίων, αλλά οι οικογένειες αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις, ώστε τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση στο σχολείο. Όπως επισημαίνει η μητέρα Αθηνά Μπαλάφα, η κατάσταση αυτή έχει διαταράξει τη ζωή της οικογένειάς της, καθιστώντας δύσκολη τη μεταφορά των παιδιών της στα σχολεία σε ανυπόφορες αποστάσεις.

Πηγή: newsbomb.gr