Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιών Σε Πολλές Περιοχές Της Χώρας

Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιών Σε Πολλές Περιοχές Της Χώρας
Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία καθώς πολλές περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, του Ηρακλείου και του Λασιθίου, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, καθώς και νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και τα Ψαρά, έχουν χαρακτηριστεί σε κατάσταση υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3).

Η διάρκεια της ανομβρίας τους τελευταίους μήνες, οι ελάχιστες βροχοπτώσεις από τις αρχές του φθινοπώρου και οι ισχυροί άνεμοι συμβάλλουν στην αυξημένη επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών. Συνήθως, ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από τα μέσα Σεπτεμβρίου δείχνει κυρίως δείκτες 1 και 2, που αντιπροσωπεύουν χαμηλή και μέση επικινδυνότητα. Ωστόσο, φέτος πολλές περιοχές συχνά βρίσκονται στον δείκτη 3 και υπάρχουν ακόμα ημέρες με δείκτη 4, μόλις ένα βήμα πριν από την κατάσταση συναγερμού, όπως συνέβη στις 29 Σεπτεμβρίου με τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία.

Λίγο πριν την αρχή του δεύτερου 15ημέρου του Οκτωβρίου, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι επικίνδυνες και η επόμενη εβδομάδα προβλέπεται δύσκολη για τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε κατάσταση κινδύνου 3, οι θερμές εργασίες απαγορεύονται, ενώ οι παραβάτες αντιμετωπίζουν αυστηρά χρηματικά πρόστιμα. Επιπλέον, η εξ αμελείας πρόκληση πυρκαγιάς έχει πλέον μετατραπεί σε κακούργημα και τιμωρείται με ποινές φυλάκισης.

Πηγή: newsbomb.gr