Αμυντική Στρατηγική και Νέες Προσεγγίσεις για την Αποτροπή στο Αιγαίο

Αμυντική Στρατηγική και Νέες Προσεγγίσεις για την Αποτροπή στο Αιγαίο
Η αποτροπή της κατάστασης στο Αιγαίο απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκάφων. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην «Καθημερινή της Κυριακής», τόνισε τη σημασία των πυραυλικών συστημάτων που θα εγκατασταθούν στα ελληνικά νησιά. Αυτή η στρατηγική θα ενισχύσει την ικανότητα αποτροπής τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στη νέα προσέγγιση που θα παρουσιαστεί για τα εξοπλιστικά προγράμματα, επικεντρώνοντας σε δύο βασικές αρχές: τη διασφάλιση της αποτροπής στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και τη διαχείριση του δημοσιονομικού χώρου. Ειδικότερα, επιβεβαίωσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια τέταρτης FDI φρεγάτας, σημειώνοντας ότι η κατάσταση του Στόλου είχε παραμεληθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, επισήμανε την αναγκαιότητα αναβάθμισης φρεγατών, πυραυλακάτων και υποβρυχίων, ενώ τόνισε τη σημασία συζητήσεων για νέα υποβρύχια, προβλέποντας χρονικό ορίζοντα 12-14 ετών. Ξεκαθάρισε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν θα εξετάζονται αποσπασματικά, αλλά σε σχέση με τον ρόλο που κάθε σύστημα πρέπει να υπηρετεί.

Σημαντική είναι η πρόθεση για τη δημιουργία «θόλου» άμυνας πάνω από την Ελλάδα, ενώ ο κ. Δένδιας τόνισε πως πρέπει η Ε.Ε. να κατανοήσει ότι η άμυνα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται όπως άλλες δημοσιονομικές δαπάνες. Ανέφερε ότι η παρακολούθηση από την Ε.Ε. των αμυντικών προϋπολογισμών μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ότι περιμένει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων εκ μέρους τους, όπως αυτές που σχετίζονται με πλεονάζον στρατιωτικό υλικό. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ και επισήμανε πως η αναπτυγμένη τεχνολογικά Ελλάδα είναι κοινό συμφέρον και για τις δύο χώρες.

Αναφορικά με τις στρατιωτικές σχολές, υπογράμμισε την ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών ζωής και των αμοιβών των σπουδαστών, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους υποψηφίους και να αποτραπεί η αδυναμία στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικά για τη στρατιωτική θητεία, σημείωσε την ανάγκη αλλαγών ώστε να είναι ωφέλιμη τόσο για την πατρίδα όσο και για τους πολίτες.

Τέλος, σχετικά με τις προσωπικές επιθέσεις από Τούρκους αξιωματούχους και τις τρέχουσες διπλωματικές σχέσεις, διακήρυξε την ανάγκη για λύση διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει δράσει με ρεαλισμό στις διεθνείς της σχέσεις.

Πηγή: newsbomb.gr