Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου και η Εδραίωση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου και η Εδραίωση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας
Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν να παρέμβουν συλλογικά για την επίλυση του Ελληνικού Ζητήματος. Το 1827, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία υπέγραψαν μια συνθήκη στο Λονδίνο, καλώντας τις εμπόλεμες πλευρές, Ελλάδα και Τουρκία, να κηρύξουν ανακωχή και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κράτους. Παρόλο που οι Δυνάμεις δοκίμασαν να μεσολαβήσουν, η Υψηλή Πύλη, ενθαρρυμένη από στρατιωτικά επιτεύγματα, απέρριψε την πρόταση.

Τον Οκτώβριο του 1827, κατά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τα αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά πολεμικά πλοία ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον στόλο των Τούρκων και των Αιγυπτίων. Με ηγέτες τους Ναύαρχο Εδουάρδο Κόδριγκτον, Αντιναύαρχο Ερρίκο Δεριγνύ και Αντίναυαρχο Λογγίνο Χέυδεν, οι συμμαχικές δυνάμεις κατέπλευσαν στην Πύλο για την εκτέλεση των αποφάσεων των Μεγάλων Δυνάμεων.

Η αποφασιστική μάχη καθορίστηκε από τη μεγάλη δύναμη των πυροβόλων των συμμάχων, που γνώριζαν την επιτυχία στα χτυπήματα τους, καθώς και από την αναπάντεχη χρήση των πυρπολικών από τους Τουρκο-Αιγύπτιους. Οι συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις πέτυχαν να καταστρέψουν ολοκληρωτικά τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι οι συμμαχικοί στόλοι αγωνίστηκαν με εξαίρετη γενναιότητα και πνεύμα συνεργασίας, σε πολλές περιπτώσεις, αυτοθυσιαζόμενοι προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια ο ένας στον άλλο. Η είδηση της νίκης και της καταστροφής του εχθρικού στόλου χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους Έλληνες, καθώς η επιτυχία των ναυτικών δυνάμεων συνέβαλε καθοριστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

Πηγή: newsbomb.gr