Η Σημαντικότητα της Καινοτομίας για την Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδας

Η Σημαντικότητα της Καινοτομίας για την Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του 23ου Annual Healthworld Conference, που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, συζητήθηκε η σημασία της Καινοτομίας για την Οικονομική Ανάπτυξη της χώρας, με συμμετοχή της Διευθύνουσας Συμβούλου της Roche Hellas, Kavita Patel. Η κα. Patel τόνισε την κοινωνική αξία των καινοτόμων θεραπειών, επισημαίνοντας ότι η φαρμακευτική καινοτομία δεν είναι απλώς μια επένδυση για το μέλλον, αλλά μεταφράζεται σε πιο υγιή πληθυσμό και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Επιχειρηματολογώντας, ανέφερε πως η φαρμακευτική καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την περίοδο 2007-2017, είχε ως αποτέλεσμα την προσθήκη περίπου 2 εκατομμυρίων υγιών ετών ζωής, κάτι που ανέβασε την παραγωγικότητα κατά 27 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως παράδειγμα της καινοτομίας, σημείωσε τη χρήση υποδόριων σκευασμάτων, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, απελευθερώνοντας συγχρόνως ζωτικό κλινικό χρόνο και πόρους από τα νοσοκομεία, με σκοπό την καλύτερη αποδοτικότητα του συστήματος υγείας.

Η Kavita Patel τόνισε επίσης την ανάγκη να θεωρήσουμε την υγεία ως επένδυση και όχι ως κόστος, κάτι που απαιτεί επαρκή χρηματοδότηση, καθώς η Ελλάδα πλήττεται από αυτό το ζήτημα σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Υπογράμμισε τη σημασία της ταχείας και βιώσιμης πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες, με αναφορά στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, που προσφέρει μια νέα ευκαιρία για επανεξέταση του πλαισίου αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων.

Η συζήτηση συντονίστηκε από τον Γιάννη Τούντα, Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Νίκος Βέττας. Η κα. Patel κλείνοντας, ανέφερε ότι παρά τις σημαντικές επενδύσεις της Roche Hellas στη χώρα, το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει δύσκολο λόγω των μη βιώσιμων επιπέδων των υποχρεωτικών επιστροφών για νοσοκομειακά φάρμακα. Προσδιόρισε πως είναι κρίσιμο να συνεργαστούν όλοι οι φορείς του συστήματος υγείας για τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα αναγνωρίζει την καινοτομία.

Πηγή: newsbomb.gr