Θερμότερος Σεπτέμβριος στην Ιστορία και οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Θερμότερος Σεπτέμβριος στην Ιστορία και οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής
Ο Σεπτέμβριος που πέρασε κατέγραψε πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, καθώς σημειώθηκαν ακραίες βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε πολλές περιοχές του κόσμου. Ο τυφώνας Ελίν έπληξε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ενώ ο τυφώνας Κράθον είχε επιπτώσεις στην Ταϊβάν. Επίσης, η καταιγίδα Μπόρις προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη. Οι τυφώνες Γιαγκί και Μπεμπίνκα προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στην Ασία, ενώ φονικές πλημμύρες σημειώθηκαν σε πολλές χώρες, όπως το Νεπάλ και η Ιαπωνία. Σύμφωνα με τη Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, οι συνθήκες αυτές επιδεινώθηκαν λόγω της θερμότερης ατμόσφαιρας.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου αποτέλεσε την δεύτερη υψηλότερη καταγραφή, ακολουθώντας τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2023. Το Copernicus, το πρόγραμμα γεωσκόπησης της ΕΕ, εκτιμά ότι το 2024 θα είναι σχεδόν σίγουρα το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Έχουν σημειωθεί ρεκόρ θερμοκρασιών, με 14 από τους τελευταίους 15 μήνες να εμφανίζουν τιμές τουλάχιστον 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν συνεπάγεται μόνο την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και την παραγωγή περισσότερων υδρατμών στην ατμόσφαιρα καθώς και μεγαλύτερη εξάτμιση από τους θερμούς ωκεανούς, γεγονός που επηρεάζει τις βροχοπτώσεις, καθιστώντας τες πιο έντονες και συχνές. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο στόχος για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου μοιάζει όλο και πιο δύσκολος να επιτευχθεί, καθώς οι τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παραμένουν υψηλές και η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί έως και 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.

Πηγή: newsbomb.gr