Ανακάλυψη Μοναδικού Βράχου στον Άρη Ενθουσιάζει τους Επιστήμονες

Ανακάλυψη Μοναδικού Βράχου στον Άρη Ενθουσιάζει τους Επιστήμονες
Το ασπρόμαυρο ριγωτό βράχο που ανακαλύφθηκε στον Άρη προκαλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων, καθώς δεν μοιάζει με κανέναν άλλο που έχει παρατηρηθεί προηγουμένως. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις, σύμφωνα με τη NASA. Οι ειδικοί της διαστημικής υπηρεσίας πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο βράχο, που ονομάστηκε «Κάστρο της Φρέγια» λόγω της παραπομπής του στη σκανδιναβική μυθολογία, μπορεί να έχει προέλθει από διαφορετική τοποθεσία.

Όταν το ρόβερ ήταν στα «μη αξιοσημείωτα βοτσαλωτά εδάφη», οι επιστήμονες παρατήρησαν από μακριά έναν βράχο με «ενδείξεις ασυνήθιστης υφής». Ο βράχος έχει διάμετρο περίπου οκτώ ίντσες και οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να έχει δημιουργηθεί από πυριγενείς ή/και μεταμορφικές διαδικασίες. Η NASA ανέφερε ότι οι φωτογραφίες του βράχου καθώς και οι μετρήσεις του θα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες.

Το «Κάστρο της Φρέγια» είναι χαλαρός και δεν ταιριάζει με το περιβάλλον στον Άρη, γεγονός που προξενεί ακόμα μεγαλύτερη περιέργεια. Υπάρχει η υπόθεση ότι πιθανώς έχει κυλήσει από κάποια ψηλότερη περιοχή. Η NASA δείχνει ενθουσιασμένη για το ενδεχόμενο να ανακαλύψει περισσότερες τέτοιες πετρώσεις καθώς το ρόβερ συνεχίζει την πορεία του.

Η NASA πρόσθεσε ότι αυτή η ανακάλυψη δεν είναι η μοναδική, καθώς το ρόβερ Περαντρήσης έχει βρει ποικιλία πετρωμάτων από την άφιξή του στην περιοχή του κρατήρα. Τους προηγούμενους μήνες ανακαλύφθηκαν και άλλοι ενδιαφέροντες βράχοι, όπως ένας ανοιχτόχρωμος ογκόλιθος και ένας βράχος που μπορεί να φέρει στοιχεία για αρχαία μικροβιακή ζωή.

Καθώς το ρόβερ συνεχίζει την εξερεύνησή του στην περιοχή, οι επιστήμονες αναμένουν να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για τη γεωλογική ιστορία του Άρη.

Πηγή: newsbomb.gr