Ανακάλυψη Σημαντικών Γεωγλυφικών στη Ναζκα του Περού μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Ανακάλυψη Σημαντικών Γεωγλυφικών στη Ναζκα του Περού μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης
Τα γεωγλυφικά της Nazca, τα οποία απεικονίζουν πουλιά, φυτά, ανθρώπινες φιγούρες και άλλα σύμβολα, διπλασίασαν τον αριθμό τους με τις πρόσφατες ανακαλύψεις που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «PNAS». Αυτές οι ανακαλύψεις, που χρονολογούνται πριν από 2.000 χρόνια, βρίσκονται στην έρημο Nazca, περίπου 50 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα της νότιας ακτής του Περού. Τα γεωγλυφικά αυτά επιβίωσαν λόγω της αραιοκατοίκητης περιοχής και των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών, που δεν επιτρέπουν τις πλημμύρες και την καλλιέργεια.

Η ανακάλυψη νέα γεωγλυφικών, κατά μέσο όρο 19 ανά έτος, έχει γίνει εφικτή χάρη σε προηγμένες τεχνικές, όπως η οπτική αναγνώριση φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης. Ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση των ευρημάτων ήταν η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Μασάτο Σακάι, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yamagata της Ιαπωνίας, εκπαιδεύσε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση των φωτογραφιών 430 χαρτογραφημένων συμβόλων από το 2020. Παρά το περιορισμένο σύνολο δεδομένων, το μοντέλο εντόπισε περισσότερες από 47.000 πιθανές τοποθεσίες στην έρημο, επισημαίνοντας 1.309 υποψήφιες με «υψηλές δυνατότητες».

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, η ομάδα εξέτασε 303 εικονιστικά γεωγλυφικά, εκ των οποίων τα 178 εντοπίστηκαν μέσω του μοντέλου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, με βάση το ποσοστό επιτυχίας τους, θα μπορούσαν να ανακαλύψουν επιπλέον 248 γεωγλυφικά. «Το γεγονός ότι ο αριθμός των γνωστών γεωγλυφικών διπλασιάστηκε ακόμη και με περιορισμένα δεδομένα εκπαίδευσης είναι καταπληκτικό», δήλωσε η Αμίνα Τζαμπατζαντσάν, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γεωανθρωπολογίας Max Planck στην Ιένα της Γερμανίας.

Ωστόσο, οι λόγοι για τη δημιουργία αυτών των συμβόλων από τους ανθρώπους της Nazca παραμένουν ασαφείς. Μερικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποτελούσαν έναν ιερό χώρο, ενώ άλλες προτείνουν ότι είχαν ρόλο στα ημερολόγια, την αστρονομία ή ακόμα και στην επικοινωνία. Μια ανάλυση των γεωγλυφικών ανέδειξε ότι τα μεγαλύτερα σχήματα αποτυπώνουν ζώα ή φυτά, ενώ τα μικρότερα αφορούν ανθρώπους ή τελετές. Η έρευνα συνεχίζεται για την αποκρυπτογράφηση της ακριβούς σημασίας των γεωγλυφικών και του μυστηριώδους σκοπού τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη στην αρχαιολογία, αν και οι επιστήμονες δεδομένων συχνά δεν έχουν επαφή με αρχαιολογικά θέματα, καθώς οι γνώσεις τους περιστρέφονται γύρω από διαφορετικούς τομείς. Η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των δύο πεδίων είναι ουσιώδης για την πρόοδο των ερευνών.

Πηγή: newsbomb.gr