Αναστολή συμμετοχής τουρκικού πανεπιστημίου στο πρόγραμμα Erasmus λόγω υποστήριξης της Χαμάς

Αναστολή συμμετοχής τουρκικού πανεπιστημίου στο πρόγραμμα Erasmus λόγω υποστήριξης της Χαμάς
Η απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής του πανεπιστημίου GİBTÜ στο πρόγραμμα Erasmus έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρώτη επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ισλάμ, Επιστήμης και Τεχνολογίας του Gaziantep, το οποίο συνδέεται με τη Χαμάς, τερματίζεται, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση ύψους 250.000 ευρώ ούτε οι φοιτητές του θα συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φαμπρίς Λεγκέρι ανακοίνωσε την απόφαση, τονίζοντας ότι ελήφθη λόγω της υποστήριξης του πανεπιστημίου προς τη Χαμάς, κατηγορώντας την ΕΕ για «έμμεση χρηματοδότηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας». «Χάρη στις προσπάθειές μας, η επιχορήγηση ύψους 250.000 ευρώ που χορηγήθηκε στο τουρκικό πανεπιστήμιο του Γκαζιαντέπ, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς, ανεστάλη τελικά. … Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίξει τα μάτια της και να σταματήσει τα ευρωπαϊκά χρήματα να χρηματοδοτούν τη βαρβαρότητα», δήλωσε.

Ο λόγος για την απόφαση αυτή σχετίζεται με μια ανάρτηση του πρύτανη του πανεπιστημίου, Şehmus Demir, ο οποίος, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, μέλους της Χαμάς, ανήρτησε στο Twitter «Είθε ο Θεός να δεχτεί το μαρτύριό του». Η δολοφονία του Χανίγια, ο οποίος θεωρείται κεντρική φιγούρα της Χαμάς, καταδικάστηκε από Τούρκους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιωματούχοι του GİBTÜ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν επίσημη δήλωση σχετικά με την αναστολή και ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Πηγή: newsbomb.gr