Αναθεώρηση του Νομικού Πλαισίου για τις Επιστροφές Παράνομων Μεταναστών στην ΕΕ

Αναθεώρηση του Νομικού Πλαισίου για τις Επιστροφές Παράνομων Μεταναστών στην ΕΕ
Δεκαεπτά χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν ζητούν την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ. Ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο και της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς.

Η πρωτοβουλία έχει προγραμματιστεί με τη σύνταξη ενός «Non-Paper» εγγράφου από την Ολλανδία και την Αυστρία, που έχει τη στήριξη άλλων χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Κροατία και η Λιθουανία, καθώς και κράτη όπως η Ελβετία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Οι χώρες αυτές προτείνουν τη δημιουργία μιας «νέας νομικής βάσης», η οποία θα καθορίζει «ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα» για τους υπηκόους τρίτων χωρών που υπόκεινται σε απόφαση επιστροφής. Επιπλέον, εκφράζουν την επιθυμία να έχει η νέα νομική βάση προσαρμοσμένη στις πραγματικές προκλήσεις, με στόχο την ευελιξία των κρατών για την εξασφάλιση αποτελεσματικών επιστροφών. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη της ψηφιοποίησης και την απλούστευση των διαδικασιών.

Πηγή: newsbomb.gr