Δέκα εκατομμύρια δολάρια προσφερόμενα για την απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας

Δέκα εκατομμύρια δολάρια προσφερόμενα για την απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας
Δέκα εκατομμύρια δολάρια προσφέρονται από Ισραηλινούς επιχειρηματίες προκειμένου να πειστούν οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να απελευθερώσουν τους δεκάδες ομήρους που κρατούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Ο πρώην πρόεδρος της SodaStream, Ντάνιελ Μπίρνμπαουμ, δήλωσε ότι προσφέρει 100.000 δολάρια σε οποιονδήποτε παραδώσει έναν Ισραηλινό όμηρο ζωντανό. Η πρόταση του Μπίρνμπαουμ είναι διαθέσιμη έως τα μεσάνυκτα της Τετάρτης. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει λάβει εκατοντάδες τηλεφωνικές κλήσεις για το θέμα, με 10-20 από αυτές να φαίνονται γνήσιες. Ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι που επικοινώνησαν ενδιαφέρονταν κυρίως για το να φύγουν από τη Γάζα, παρά για τα χρήματα.

Κάτω από την πρωτοφανή επίθεση που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς είχε καταφέρει να πιάσει 251 ομήρους, εκ των οποίων 97 ακόμα κρατούνται στη Γάζα, με 34 από αυτούς να θεωρούνται νεκροί από τον ισραηλινό στρατό. Ο Αμερικανοϊσραηλινός μεσίτης, Ντέιβιντ Χάγκερ, έκανε αντίστοιχη προσφορά, συγκεντρώνοντας 400.000 δολάρια από φιλοξενούμενους, και επιθυμώντας να συγκεντρώσει συνολικά 10 εκατομμύρια δολάρια. Υποστήριξε ότι πολλοί επιχειρηματίες στον τομέα της τεχνολογίας δεν βλέπουν το ποσό αυτό ως σημαντικό, ελπίζοντας να επιστρέψουν περίπου εκατό όμηροι στα σπίτια τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε στους Παλαιστίνιους που θα καταθέσουν τα όπλα και θα απελευθερώσουν τους ομήρους ότι θα γλιτώσουν τη ζωή τους. Παρά τα φυλλάδια που ρίχτηκαν στη Γάζα με αυτή την έκκληση, οι ειδικοί, όπως ο Μάικλ Μίλσταϊν, εκτιμούν ότι η πρόταση δεν αναμένεται να έχει ευρεία ανταπόκριση. Ο Μουχαμάντ αλ Ναζάρ από το βόρειο τμήμα της Γάζας ανέφερε ότι η ισραηλινή προσφορά θα αποτύχει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Χαμάς δεν θα απελευθερώσει τους ομήρους χωρίς αντάλλαγμα.

Πηγή: newsbomb.gr