Διαμαρτυρία στην Εθνική Πινακοθήκη για την κατάσταση στη Γάζα με έργο του Πικάσο

Διαμαρτυρία στην Εθνική Πινακοθήκη για την κατάσταση στη Γάζα με έργο του Πικάσο
Δύο άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία στο Λονδίνο μετά από ένα περιστατικό που σχετίζεται με το έργο του Πικάσο «Μητρότητα» του 1901. Η Εθνική Πινακοθήκη ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος δεν σημειώθηκαν ζημιές στα έργα τέχνης. Η ομάδα Youth Demand ανέφερε ότι οι διαδηλωτές κόλλησαν μια φωτογραφία μιας μητέρας και ενός παιδιού από τη Γάζα στο προστατευτικό γυάλινο κάλυμμα του πίνακα.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικόνιζε έναν φύλακα ασφαλείας να προσπαθεί να αφαιρέσει τη φωτογραφία. Ένας από τους διαδηλωτές φώναξε «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη» κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «συνένοχη στη γενοκτονία» στη Γάζα, τονίζοντας τη ζητούμενη διακοπή των πωλήσεων όπλων.

Η Εθνική Πινακοθήκη ανέφερε ότι οι δύο διαδηλωτές εισήλθαν στην αίθουσα όπου εκτίθενται τα έργα του Πικάσο. «Ο ένας συνελήφθη αφού προσπάθησε να τοποθετήσει ένα κομμάτι χαρτί σε ένα έργο τέχνης, ενώ κάποια μπογιά πετάχτηκε στο πάτωμα», πρόσθεσε. Η αστυνομία παρευρέθηκε και προχώρησε στη σύλληψή τους. Η αίθουσα παραμένει κλειστή προς το παρόν.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για εγκληματική ζημία. Σημειώνεται ότι άλλα έργα τέχνης έχουν γίνει στόχος διαμαρτυριών από ακτιβιστές, όπως οι πρόσφατες ενέργειες από την ομάδα Just Stop Oil, όπου δύο μέλη της καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης για την επίθεση στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Πηγή: newsbomb.gr