Διαπραγματεύσεις για Κατάπαυση του Πυρός Στη Λιβανική Γραμμή Οριοθέτησης

Διαπραγματεύσεις για Κατάπαυση του Πυρός Στη Λιβανική Γραμμή Οριοθέτησης
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν σε πρόσφατη τηλεφωνική ενημέρωση ότι, μέσω εντατικών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, πλησιάζουν σε μια σχεδόν πλήρη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου Sky News, η προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός αναμένεται να διαρκέσει 21 ημέρες, εστιάζοντας κυρίως στη μπλε γραμμή, η οποία αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, καθώς και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι διαπραγματεύσεις θα επιδιώξουν μια βιώσιμη λύση στην ένταση που έχει προκύψει από την επίθεση της Χεζμπολάχ στις 8 Οκτωβρίου.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ισχύει αποκλειστικά για τα βόρεια σύνορα και δεν θα επηρεάσει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική δράση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ωστόσο, ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι μια ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα μπορούσε να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη Γάζα.

«Αυτή η κατάσταση προσφέρει χρόνο και περιθώριο για να διαπραγματευτούμε μια λύση στη Γάζα, σύμφωνα με τις προηγούμενες συζητήσεις που είχαμε για την ομηρεία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιδιωχθεί αυτή η διπλωματική λύση.

Πηγή: newsbomb.gr