Δικαστική απόφαση για την κληρονομιά του συζύγου που βοήθησε τη σύζυγό του στην ευθανασία

Δικαστική απόφαση για την κληρονομιά του συζύγου που βοήθησε τη σύζυγό του στην ευθανασία
Ένας Βρετανός άνδρας, ο Φίλιπ Μόρις, βρέθηκε σε μια δύσκολη νομική κατάσταση μετά το θάνατο της συζύγου του, Μάιρα, η οποία υπέφερε από ατροφία πολλαπλών συστημάτων και αποφάσισε να τερματίσει τη ζωή της στην Ελβετία. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι θα πρέπει να μπορεί να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της, παρά την αρχική απόφαση που τον απέκλειε, λόγω του ότι την βοήθησε να θέσει τέλος στη ζωή της.

Η Μάιρα, 73 ετών, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023, μετά από υπερβολική δόση φαρμάκων στην κλινική Pegasos της Ελβετίας. Ο Φίλιπ είπε στο δικαστήριο ότι προσπάθησε να πείσει τη γυναίκα του να μην προχωρήσει σε αυτή την απόφαση, αλλά εκείνη ήταν αποφασισμένη να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της έως το τέλος, επιλέγοντας μια λύση που θεωρούσε καλύτερη από τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία της.

Ο δικαστής Γουίλιαμ Τρόουερ, που εξέτασε την υπόθεση, αναγνώρισε ότι η βοήθεια που παρείχε ο Μόρις στη σύζυγό του έγινε με καλή πρόθεση και όχι από κίνητρα που σχετίζονται με τη βία ή την υποκίνηση. Ο Φίλιπ είχε μιλήσει και με δικηγόρο πριν από το ταξίδι τους στην Ελβετία, προκειμένου να κατανοήσουν τις νομικές συνέπειες της πράξης του, καθώς οι νόμοι στη Βρετανία σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι αυστηροί και μπορεί να επιφέρουν μέχρι 14 χρόνια κάθειρξης.

Μετά την επιστροφή του στη Βρετανία, ο Μόρις επικοινώνησε με την αστυνομία, η οποία τον ενημέρωσε ότι δεν υπήρχε λόγος για ποινική δίωξη. Η υπόθεση αυτή αναδείχθηκε καθώς ετοιμάζεται ένα νέο νομοσχέδιο σχετικά με την ευθανασία, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο σύντομα.

Πηγή: newsbomb.gr