Διπλωματικά παιχνίδια Γερμανίας και Τουρκίας για την προμήθεια Eurofighter

Διπλωματικά παιχνίδια Γερμανίας και Τουρκίας για την προμήθεια Eurofighter
Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, συζήτησε την απόκτηση Eurofighter από την Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει το διπλό παιχνίδι της Γερμανίας, όπως είχε παρατηρηθεί και την εποχή της Μέρκελ, με τη χώρα να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Σολτς αποκάλεσε την υπόθεση «έργο σε εξέλιξη», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το Anadolu, το Βερολίνο έχει εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και δηλώνει ότι θα υπάρξουν περισσότερες στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία υπογραμμίζει την ανάγκη για μια στρατηγική συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.

Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην επιθυμία της Τουρκίας να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γερμανία, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες του παρελθόντος. Η Τουρκία και η Γερμανία δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε και σε άλλες διεθνείς εξελίξεις, καλώντας για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή και προειδοποιώντας για την άνοδο της ακροδεξιάς. Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε μορφή αποκλεισμού, όπως ο αντισημιτισμός και η ισλαμοφοβία, δεν είναι αποδεκτή.

Η ανάλυση της DW σημείωσε ότι αν και η Αθήνα και η Άγκυρα επιθυμούν στρατιωτική υπεροχή στο Αιγαίο, η τρέχουσα κατάσταση αποκλιμάκωσης ευνοεί τις γερμανικές θέσεις για στρατιωτικές πωλήσεις στην Τουρκία. Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχουν παρατηρηθεί στρατιωτικά επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίπτωση αυτών των εξελίξεων ενδέχεται να βάλει σε κίνδυνο τα ελληνικά συμφέροντα. Με τον Σολτς να “χρυσώνει το χάπι” στον Ερντογάν μέσω αυτών των συμφωνιών όπλων, μεγάλες ανησυχίες εγείρονται για την επίδραση που μπορεί να έχουν αυτές οι πωλήσεις στην ασφάλεια των ελληνικών συνόρων.

Πηγή: newsbomb.gr