Φονικές πλημμύρες καταστρέφουν το χωριό Donja Jablanica στη Βοσνία

Φονικές πλημμύρες καταστρέφουν το χωριό Donja Jablanica στη Βοσνία
Το πρωί του Σαββάτου, οι διασώστες εργάστηκαν εντατικά για να εντοπίσουν ανθρώπους που αγνοούνται στο χωριό Donja Jablanica, το οποίο υπήρξε ένα από τα πιο επηρεαζόμενα σημεία από τις φονικές πλημμύρες στη Βοσνία. Οι καταστροφές αυτές σημειώθηκαν την Παρασκευή, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την τηλεόραση N1, 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλοί είναι οι αγνοούμενοι στην περιοχή της Jablanica, που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σαράγεβο. Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ορεινής Διάσωσης ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με ορισμένα χωριά να είναι ακόμη προσβάσιμα, γεγονός που καθιστά τη διάσωση ακόμα πιο δύσκολη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν, τα οποία σταμάτησαν προσωρινά τις έρευνες, όμως μόλις η βροχή κόπασε, οι ομάδες διάσωσης ξανάρχισαν τη δουλειά τους. Η περιοχή γύρω από την Donja Jablanica είναι γεμάτη συντρίμμια, με πολλά σπίτια ακόμα θαμμένα κάτω από τα ερείπια. Η 62χρονη Νέζιμα Μπέγκοβιτς δήλωσε στο Reuters ότι, παρά τις ζημιές, είναι τυχερή που βγήκε σώα, καθώς άκουσε κραυγές ανθρώπων πριν επικρατήσει ησυχία.

Η ξαφνική καταιγίδα και η υπερχείλιση των ποταμών προκάλεσαν την κατάρρευση ενός λατομείου που έριξε μπάζα σε σπίτια και αυτοκίνητα στο χωριό. Ο 66χρονος Ενές Ιμάμοβιτς, ο οποίος βίωσε τη μοιραία στιγμή, περιέγραψε πώς ξ woke up to loud noises early on Friday morning και αντίκρυσε μία καταστροφή γύρω του. Για την ασφαλή διεξαγωγή των τοπικών εκλογών, η εκλογική επιτροπή της Βοσνίας αποφάσισε να αναβάλει τη διαδικασία εκεί που επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες, ενώ η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε την αναβολή όλων των αγώνων.

Με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, είναι σαφές ότι η περιοχή στερείται ακόμη των επιπτώσεων μιας προηγούμενης καλοκαιρινής ξηρασίας που είχε σημαντικές συνέπειες για τη γεωργία και την υδροδότηση. Σε λίγες ώρες, η κυβέρνηση θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση.

Πηγή: newsbomb.gr