Η Αίγυπτος του Αυγού: Απαντήσεις στο Αιώνιο Ερώτημα για την Κότα και το Αυγό

Η Αίγυπτος του Αυγού: Απαντήσεις στο Αιώνιο Ερώτημα για την Κότα και το Αυγό
Από την αρχή της ανθρωπότητας, ένα ερώτημα έχει απασχολήσει τους μεγαλύτερους στοχαστές: «Ποιο ήρθε πρώτο, η κότα ή το αυγό;». Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, ειδικοί της εξέλιξης εκφράζουν τις απόψεις τους για αυτό το κλασικό αίνιγμα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν και τα αυγά εξελίχθηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν από τα κοτόπουλα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αυγό ήρθε πρώτο.

Η Dr. Ellen Mather, παλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο Flinders, δηλώνει ότι αν εξετάσουμε τα αυγά συνολικά, η απάντηση είναι ότι τα αυγά ήρθαν πρώτα. Η έρευνά της υποδεικνύει ότι τα πρώτα αυγά σπάνιζαν και δεν είχαν τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, καθώς γεννιούνταν από αρχαία θαλάσσια πλάσματα, όπως μέδουσες, ήδη από την αρχή του χρόνου.

Ο κύριος Howard, συγγραφέας ενός βιβλίου για την εξέλιξη των αυγών, αναφέρει ότι τα αυγά λειτουργούν ως «δοχεία» για τη δημιουργία νέων συνδυασμών γονιδίων. Πριν από αυτή την αναπτυξιακή εξέλιξη, οι οργανισμοί αναπαράγονταν μέσω μιας μορφής κλωνοποίησης, και η δημιουργία αυγών οδήγησε στην ποικιλία των ειδών.

Τα πρώτα οικόσιτα κοτόπουλα προήλθαν από το Gallus gallus πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια. Οι άνθρωποι άλλαξαν το περιβάλλον τους, επιτρέποντας στα άγρια πτηνά να προσαρμοστούν και να εξελιχθούν σε νέα είδη, φτάνοντας τελικά στα κοτόπουλα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.

Κάνοντας μια αναδρομή στην εξελικτική ιστορία, το αυγό φαίνεται να προηγείται της κότας κατά εκατομμύρια χρόνια. Εξετάζοντας τον δεινόσαυρο T.Rex και την εποχή του, το αυγό χρονολογείται πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση των πρώτων κοτόπουλων. Αυτό δείχνει την προτεραιότητα του αυγού στην εξέλιξη της ζωής.

Η κύρια παρανόηση έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν πόσο σημαντική είναι η γέννηση ενός «αληθινού» κοτόπουλου από ένα αυγό κοτόπουλου. Η Dr. Mather επισημαίνει ότι το πρώτο αληθινό κοτόπουλο πιθανότατα θα εκκολαφθεί από αυγά που είχαν παραχθεί από ημιεξημερωμένα πτηνά της ζούγκλας. Έτσι, αν η ερώτηση ερμηνευτεί ως αναφορώσα στα αυγά κοτόπουλων, τότε η κότα εν τέλει ήρθε πρώτη.

Πηγή: newsbomb.gr