Η ανασύνθεση της δημοτικότητας του Νετανιάχου μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Ισραήλ

Η ανασύνθεση της δημοτικότητας του Νετανιάχου μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Ισραήλ
Η δημοτικότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Ισραηλινού πρωθυπουργού, υπήρξε σε πτώση μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σε μια από τις πιο θανατηφόρες ημέρες στην ιστορία του Ισραήλ. Αυτές οι επιθέσεις είχαν σημαντικές συνέπειες για την εικόνα του Νετανιάχου, ο οποίος θεωρούνταν «θεματοφύλακας ασφαλείας». Παρά την αντίθεση που του ασκήθηκε και τις διαμαρτυρίες που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους προερχόμενες από τις οικογένειες των θυμάτων και τους ομήρους που είχαν συλληφθεί, η πρόσφατη επιτυχία του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ φαίνεται να έχει προσφέρει μια ανανέωση στην υποστήριξή του.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη για το Channel 12 του Ισραήλ δείχνει ότι το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου απολαμβάνει αυξανόμενη υποστήριξη, με ανοδικές τάσεις που μπορεί να τον φέρουν σε θέση να κερδίσει περισσότερες έδρες σε ενδεχόμενες γενικές εκλογές. Οι ερωτηθέντες εκφράζουν προτίμηση στον Νετανιάχου σε σύγκριση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ, με ποσοστά 38% έναντι 27%.

Η στήριξη που απολαμβάνει αυτήν την περίοδο έρχεται εν μέσω ενός δύσκολου πολιτικού κλίματος, καθώς ηγείται ενός εύθραυστου συνασπισμού που περιλαμβάνει υπερεθνικιστικά και υπερορθόδοξα κόμματα. Ένα πρόσθετο στοιχείο που φαίνεται να συμβάλλει στην επαναφορά του Νετανιάχου είναι η δημόσια υποστήριξη που λαμβάνει από τον πρώην πολιτικό του αντίπαλο Γκίντεον Σάαρ, κάτι που πιθανόν να ενδυναμώνει τις θέσεις του, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πηγή: newsbomb.gr