Η Χαμάς μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ: Ποιος θα αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης;

Η Χαμάς μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ: Ποιος θα αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης;
Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, αρχηγού της Χαμάς, αποτελεί το τέλος μιας εποχής και θέτει το ερώτημα σχετικά με την επόμενη ηγεσία της οργάνωσης. Η Χαμάς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη κατάσταση, καθώς δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να αναλάβει αμέσως το ρόλο του Σινουάρ. Αντίθετα, εκτιμάται ότι η οργάνωση θα αναγκαστεί να διαχωρίσει τις εξουσίες, με τη στρατιωτική πτυχή να αναλαμβάνει ο Μοχάμεντ Σινουάρ, ο μικρότερος αδελφός του Γιαχία.

Ο Μοχάμεντ, ο οποίος έχει παρακολουθήσει στενά τις στρατιωτικές δραστηριότητες της οργάνωσης από τη δεκαετία του 1990, έχει κερδίσει φήμη για τις στρατηγικές του ικανότητες και τη συμμετοχή του σε κρίσιμες επιχειρήσεις. Έχει συγχωρέσει και σχεδιάσει πολλές στρατιωτικές ενέργειες για τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής του Gilad Shalit το 2006. Αλλά οι φήμες που περιβάλλουν την ηθική του συμπεριφορά δεν περνούν απαρατήρητες στην παλαιστινιακή κοινωνία, καθώς οι αντίπαλοί του έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους με την ανώνυμη καταγγελία τους.

Η κακή του φήμη, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει εμποδίσει την ανάδειξή του στην ηγεσία. Σύμφωνα με πηγές, ο Μοχάμεντ Σινουάρ έχει γίνει ένα ισχυρό στέλεχος εντός της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ίσως και λόγω των μακρών χρόνων υπηρεσίας στη διοίκηση που του έχουν προσφέρει μεγάλη εμπειρία. Με την απουσία του Γιαχία, οι στρατηγικές κινήσεις και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από εδώ και πέρα θα έχει να κάνουν με τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο Μοχάμεντ.

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ είναι ωστόσο υπό παρακολούθηση από τις ισραηλινές αρχές, έχοντας επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας. Η θέση του στη ιεραρχία της Χαμάς είναι υψηλή, καθώς ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η αξία του για το Ισραήλ ανέρχεται σε 300.000 δολάρια. Η μακροχρόνια απειλή που συνιστά για την ισραηλινή ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, τον έχει καταστήσει μυθικό πρόσωπο στους κόλπους της Χαμάς.

Ο Μοχάμεντ, με την εμπειρία του και την αφοσίωσή του στη στρατιωτική πτέρυγα, θα μπορούσε να είναι καθοριστικός για τη μελλοντική κατεύθυνση της Χαμάς. Εν τω μεταξύ, η τύχη των ομήρων που διατηρεί η οργάνωση είναι αβέβαιη και θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαχειριστεί ο Μοχάμεντ τις προκλήσεις που έρχονται μετά το θάνατο του αδελφού του.

Πηγή: newsbomb.gr