Η Χεζμπολάχ και η αντίσταση μετά τη δολοφονία του Σινουάρ

Η Χεζμπολάχ και η αντίσταση μετά τη δολοφονία του Σινουάρ
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ενημέρωσε σήμερα ότι εισέρχεται σε μια νέα, κλιμακούμενη φάση στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, με αναμενόμενες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται καθοριστικός για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, γεγονός που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, οι στρατιωτικές απώλειες του Ισραήλ έχουν φτάσει τους 55 νεκρούς στρατιώτες και 500 τραυματίες από την εκκίνηση της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο την 1η Οκτωβρίου. Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές, καταστρέφοντας 20 ισραηλινά τανκς, τέσσερις στρατιωτικές μπουλντόζες και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια πρόσφατων συγκρούσεων.

Η δολοφονία του Σινουάρ αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη του Ισραήλ έως τώρα στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Ο θάνατός του αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες για την οργάνωση και μπορεί να ενισχύσει το πνεύμα αντίστασης στην περιοχή, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ιράν. Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ τόνισε ότι οι συνθήκες θανάτου του Σινουάρ θα ενισχύσουν τη θέληση των εχθρών του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η νίκη είναι σημαντική, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι οι όμηροι που έχουν συλληφθεί από τη Χαμάς να επιστραφούν. Υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και το Ισραήλ απαιτεί αντοχή εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάσταση.

Ο Γιάχια Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 σε προσφυγικό καταυλισμό της Λωρίδας της Γάζας και εξελίχθηκε σε σημαντική φιγούρα της Χαμάς, στρατηγικά διαμορφώνοντας την οργάνωση κατά τη διάρκεια των χρόνων της φυλάκισής του. Ο θάνατός του έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη θέση των λοιπών ομήρων στη Γάζα, με τις οικογένειες τους να ζητούν επείγουσες διαπραγματεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Τσαρλς Λίστερ από το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής προειδοποίησε ότι η κατάσταση των ομήρων μπορεί να γίνει «εξαιρετικά εύθραυστη» και ότι η Χαμάς μπορεί να αναζητήσει εκδίκηση, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ και για τη στάση του Νετανιάχου.

Πηγή: newsbomb.gr