Η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι συνέπειές της για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι συνέπειές της για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου
Μια αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή έχει αναδείξει εκ νέου τη σημασία των Στενών του Ορμούζ, της πιο κρίσιμης πετρελαϊκής οδού παγκοσμίως. Αυτός ο ναυτιλιακός δίαυλος, που βρίσκεται ανάμεσα στο Ιράν και τον Ομάν, είναι θεμελιώδους σημασίας για τη σύνδεση των κρατών παραγωγής πετρελαίου της περιοχής με αγορές στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το 2022, οι ροές πετρελαίου μέσω των στενών αυτών ανήλθαν σε 21 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αντιπροσωπεύοντας το 21% του παγκόσμιου εμπορίου αργού, όπως καταδεικνύει η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Η πιθανότητα ενός αποκλεισμού ή σοβαρής διακοπής ροών μέσω του Στενού του Ορμούζ θεωρείται από ειδικούς ως η χειρότερη προοπτική, που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ο Άλαν Γκέλντερ, ενεργειακός αναλυτής στο Wood Mackenzie, προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν και η Τεχεράνη απαντήσει με μέτρα που αφορούν το στενό, οι συνέπειες θα ήταν δραματικές, επηρεάζοντας σημαντικά τις εξαγωγές από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

Οι αγορές πετρελαίου έχουν δείξει ανησυχία για την ευπάθεια των ροών πετρελαίου, με τον Σαουλ Κάβονιτς της MST Financial να δηλώνει ότι εάν υπάρξει επίθεση στην ιρανική παραγωγή, θα μπορούσε να περιορίσει περίπου το 3% της παγκόσμιας προσφοράς, πιθανόν οδηγώντας τις τιμές κοντά ή και πάνω από τα 100 δολάρια.

Πολύ σημαντική είναι η εκτίμηση του Μπγιάρνε Σίλντρουπ, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB, ο οποίος τόνισε ότι στην περίπτωση σοβαρών περιορισμών στις ροές μέσω των Στενών του Ορμούζ, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξευθεί σε επίπεδα που δεν έχουμε δει ξανά, ενδεχομένως έως και 350 δολάρια το βαρέλι.

Οι επιπτώσεις από ενδεχόμενο κλείσιμο της διαδρομής δεν περιορίζονται μόνο στο πετρέλαιο. Ο Warren Patterson της ING απηύθυνε προειδοποίηση ότι τυχόν διακοπές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές και στις αγορές φυσικού αερίου. Αναφερόμενος στις εξαγωγές LNG από το Κατάρ, τόνισε ότι οι διαταραχές αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Πηγή: newsbomb.gr