Η Οικολογική Καταστροφή του Αμαζονίου και οι Σοβαρές Επιπτώσεις για τον Ανθρωπο

Η Οικολογική Καταστροφή του Αμαζονίου και οι Σοβαρές Επιπτώσεις για τον Ανθρωπο
Αδιαμφισβήτητη είναι η οικολογική καταστροφή που συντελείται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, η οποία προκαλεί ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον άνθρωπο. Οι νέες πυρκαγιές ρεκόρ, που πυροδοτούνται από τη συνεχόμενη ξηρασία, έχουν οδηγήσει σε μια δραματική απώλεια περίπου του 12,5% της φυτικής κάλυψης του Αμαζονίου από το 1985 έως το 2023. Αυτό ισοδυναμεί με 880.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης που καταστράφηκαν σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Βολιβία, το Περού, ο Ισημερινός, η Κολομβία, η Βενεζουέλα, η Γουιάνα, το Σουρινάμ και η Γαλλική Γουιάνα.

Η υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας Copernicus ανέφερε ότι οι πυρκαγιές στους υγρότοπους του Αμαζονίου και του Pantanal είναι οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το φετινό ρεκόρ πυρκαγιών έχει απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας τον κύκλο των κλιματικών αλλαγών.

Η ξηρασία έχει πλήξει τους ποταμούς του Αμαζονίου, μειώνοντάς τους στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρουσιαστεί εδώ και δεκαετίες. Αυτή η κατάσταση απειλεί την καθημερινότητα περίπου 47 εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι εξαρτώνται από τους ποταμούς για την επιβίωσή τους. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη για τον Ισημερινό, ο οποίος βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών, με αποτέλεσμα να επιβάλλει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και να κηρύξει σχεδόν όλες τις επαρχίες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Εξάλλου, τα πυκνά σύννεφα καπνού που έχουν σχηματιστεί από τις πυρκαγιές, έχουν θολώσει την ατμόσφαιρα μεγάλων πόλεων όπως η Μπραζίλια, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο. Παρατηρούνται επίσης αναθυμιάσεις που διασχίζουν τα σύνορα με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Η ΜΚΟ RAISG προειδοποιεί για τις ζοφερές συνέπειες της αποψίλωσης και την ανάγκη για πιο άμεσες δράσεις, καλώντας τις κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν σχετικά με την προστασία των εδαφών των αυτοχθόνων πληθυσμών, την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την αναθεώρηση του βιομηχανικού γεωργικού μοντέλου. Η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με το World Weather Attribution έχει εντείνει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των πυρκαγιών, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Πηγή: newsbomb.gr