Η Πτώση του Σινουάρ: Ο Εγκέφαλος της Επίθεσης κατά του Ισραήλ και η Καταδίωξή του

Η Πτώση του Σινουάρ: Ο Εγκέφαλος της Επίθεσης κατά του Ισραήλ και η Καταδίωξή του
Ο Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς και σχεδιαστής της επιθετικής ενέργειας της 7ης Οκτωβρίου, υπήρξε πάντα ο βασικός αντίπαλος του Ισραήλ. Οι προσπάθειες να αφαιρεθεί από το προσκήνιο είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από τη μοιραία ημερομηνία. Στους μήνες που προηγήθηκαν, είχε επιτύχει να μειώσει την τεχνολογική ετοιμότητα και τις ικανότητες συλλογής πληροφοριών του Ισραήλ και των συμμάχων του, χρησιμοποιώντας πρωτόγονες και μη ανιχνεύσιμες επικοινωνίες, εστιάζοντας μόνο στους πιο έμπιστους συνεργάτες του.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούσαν στην καταστροφή του υπόγειου δικτύου της Χαμάς, ο Σινουάρ αναγκάστηκε να εμφανιστεί σε δημόσιες περιοχές, μειώνοντας τους τόπους κρυψώνων του. Πληροφορίες από Ισραηλινούς αξιωματούχους και Άραβες διαπραγματευτές δείχνουν ότι περνούσε όλο και περισσότερο χρόνο στην περιοχή Τελ αλ-Σουλτάν της Ράφα στη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, Άραβες μεσολαβητές προσέφεραν στον Σινουάρ τη δυνατότητα διαφυγής, με αντάλλαγμα να επιτραπεί στην Αίγυπτο να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς. Ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε, ελπίζοντας ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί και να οδηγήσει σε έναν περιφερειακό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, με τη συνεργασία του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

Αμέσως μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, ο Σινουάρ δήλωσε σε Άραβες μεσολαβητές: «Δεν είμαι υπό πολιορκία, είμαι σε παλαιστινιακό έδαφος». Εντω μεταξύ, τον Οκτώβριο, οι δυνάμεις του Ισραήλ συνέχισαν την επιχείρησή τους να εκδιώξουν τον ηγέτη της Χαμάς από τις σήραγγες, η οποία τελικά οδήγησε στη δολοφονία του, συνδυάζοντας στρατηγική και τύχη.

Πηγή: newsbomb.gr