Η Στρατηγική Κρίση του Ισραήλ εν μέσω Κλιμακούμενης Σύγκρουσης

Η Στρατηγική Κρίση του Ισραήλ εν μέσω Κλιμακούμενης Σύγκρουσης
Η πρόσφατη απώλεια 8 Ισραηλινών στρατιωτών υπενθύμισε μια δύσκολη πραγματικότητα για το Ισραήλ, καθώς οι δυνάμεις του συνέχιζαν να πλήττουν τη Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας μάλιστα και τον επικεφαλής της οργάνωσης. Παρά τις τακτικές επιτυχίες του, αναλυτές επισημαίνουν ότι η στρατηγική προσέγγιση του Ισραήλ παραμένει ασαφής, προκαλώντας ανησυχίες για την επερχόμενη στρατιωτική του αντίδραση στο Ιράν μετά από επιθέσεις με πυραύλους.

Τα δεδομένα που ήρθαν στο φως δείχνουν ότι οι ιρανικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ ενδέχεται να ήταν πιο σοβαροί απ’ ότι ανακοινώθηκε αρχικά. Πολλοί αναλυτές αναγνωρίζουν ότι, παρά την ισχυρή στρατιωτική του υποδομή, το Ισραήλ βρίσκεται σε μια ευάλωτη θέση απέναντι σε μια κλιμακούμενη σύγκρουση που περιλαμβάνει πολλές περιοχές όπως το Ιράν, τη Γάζα και τον Λίβανο.

Παρότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Χαμάς έχει ηττηθεί στρατηγικά, εντούτοις, η οργάνωση καταφέρνει να διατηρήσει μια συνεχιζόμενη αντάρτικη ικανότητα στη Γάζα. Ο αναλυτής ασφαλείας Michael Milshtein δήλωσε ότι, παρά τις νίκες στις μάχες, η στρατηγική του Ισραήλ φανερώνει έλλειψη καθαρού οράματος που θα ενοποιεί τα πολλά μέτωπα που έχει αποκαλύψει ο συνεχιζόμενος πόλεμος.

Οι ενέργειες του Ισραήλ να πλήξει περιοχές της Γάζας και οι συνεχείς επιθέσεις μπορεί να μην φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η Χεζμπολάχ, παρά τις σημαντικές της απώλειες, συνεχίζει να πολεμά στη βάση της. Έτσι, οι στρατηγικές επιλογές πλέον περιορίζονται: είτε να επιλέξει την κλιμάκωση του πολέμου ή να συμβιβαστεί με το στάτους κβο. Κάθε επιλογή εγκυμονεί κινδύνους επισείοντας την απειλή ότι η κα κατάσταση μπορεί να υπονομεύσει τις στρατηγικές ασφάλειας του Ισραήλ.

Εν κατακλείδι, η τρέχουσα κατάσταση αυξάνει τις ανησυχίες για την πιθανότητα μιας πιο εκτεταμένης σύγκρουσης, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η Ιρανική στρατηγική μπορεί να ενισχυθεί εξαιτίας των περιορισμένων επιλογών που έχει το Ισραήλ. Πηγή: newsbomb.gr