Η θαυμαστή ανάρρωση ενός 4χρονου αγοριού και οι προκλήσεις στην ιατρική ηθική

Η θαυμαστή ανάρρωση ενός 4χρονου αγοριού και οι προκλήσεις στην ιατρική ηθική
Ένα 4χρονο αγόρι έγινε ο πρώτος ασθενής στη βρετανική ιατρική ιστορία που κατάφερε να βγει από τη μηχανική υποστήριξη ζωής και να επιστρέψει στο σπίτι του με τους γονείς του. Η ιστορία του περιστρέφεται γύρω από πολύ ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, τις αποφάσεις σχετικά με το τέλος της ζωής και τους ρόλους γονιών, γιατρών και δικαστηρίων σε αυτές τις αποφάσεις.

Ο δικαστής Poole, που επιβλέπει την υπόθεση, αναγνώρισε την «χαρά» του να βλέπει τον NR, όπως αναφέρεται για λόγους εμπιστευτικότητας, στο σπίτι του με τους «αφοσιωμένους γονείς του». Αν και η απόφαση για την αποδοχή της διακοπής της ζωής του είχε ληφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από αναφορές ότι η κατάσταση του παιδιού, που περιλάμβανε σοβαρές εγκεφαλικές ανωμαλίες, συνεχώς επιδεινωνόταν, πλέον φαίνεται να έχει ανατρέψει τις προβλέψεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο NR δεν χρειάζεται πια τεχνητό αερισμό και πρόσφατα σταμάτησε να βασίζεται σε ουροκαθετήρα. Θα λαμβάνει πλέον θεραπεία όπως ένα φυσιολογικό παιδί και οι προηγούμενες περιόδους μηχανικής υποστήριξης δεν θα επηρεάσουν τις αποφάσεις για τη θεραπεία του. Η μητέρα του δηλώνει ότι «του αξίζει» αυτή η ζωή μετά από τόσες περιπέτειες.

Ο δικαστής Poole τόνισε ότι η απόφαση για τη διακοπή της υποστήριξης δεν ισούται με την απόφαση να επέλθει ο θάνατος, αλλά με το γεγονός ότι η παραμονή στη θεραπεία δεν θα ήταν προς το συμφέρον του παιδιού. Εντούτοις, η εμφάνιση της ανάρρωσης του NR θα προκαλέσει σημαντικά ερωτήματα για μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις σε ανάλογες περιπτώσεις, προσθέτοντας νέα διάσταση στη συζήτηση για την ιατρική ηθική και τις επιλογές φροντίδας.

Πηγή: newsbomb.gr