Καταρρίφθηκε αμερικανικό drone στην Υεμένη από τους Χούθι

Καταρρίφθηκε αμερικανικό drone στην Υεμένη από τους Χούθι
Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως ένα αμερικανικό drone τύπου MQ-9 Reaper καταρρίφθηκε στην Υεμένη, αναφέροντας ότι αυτή η ενέργεια εντάσσεται στη «κακόβουλη συμπεριφορά» των Χούθι, η οποία θεωρείται υποστηριζόμενη από το Ιράν. Ο ιδίως επισημάνθηκε ότι αυτό αποτελεί το «πιο πρόσφατο παράδειγμα» της απερίσκεπτης δράσης τους που απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι για στρατιωτικά ζητήματα, Γιαχία Σάρια, δήλωσε ότι οι αντάρτες κατέρριψαν το MQ-9 όταν αυτό «επιδίδετο σε εχθρικές ενέργειες» στον εναέριο χώρο της επαρχίας Σαάντα, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά. Εντυπωσιακά, το Πεντάγωνο είχε ήδη επιβεβαιώσει προηγουμένως, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ότι ένα άλλο MQ-9 Reaper συνετρίβη επίσης στην περιοχή της Υεμένης.

Οι Χούθι, οι οποίοι κατέχουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της βόρειας Υεμένης, εξαπολύουν επιθέσεις από τον Νοέμβριο εναντίον πλοίων που πιστεύουν ότι συνδέονται με το Ισραήλ ή τους συμμάχους του, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Εξασφαλίζουν ότι δρουν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με τις επιθέσεις τους να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, περιοχή κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο.

Αυτή η κατάσταση ανάγκασε τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν τον περασμένο χρόνο διεθνή ναυτικό συνασπισμό για την αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων, ενώ από τον Ιανουάριο έχουν ήδη αρχίσει να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, συνήθως σε συνεργασία με τη Βρετανία. Οι Χούθι, για τη σειρά τους, δηλώνουν συχνά ότι καταρρίπτουν drones του συνασπισμού.

Πηγή: newsbomb.gr