Κίνδυνος Καταστροφικής Κλιμάκωσης στον Λίβανο και τις Συνέπειές της στην Περιοχή

Κίνδυνος Καταστροφικής Κλιμάκωσης στον Λίβανο και τις Συνέπειές της στην Περιοχή
Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων στον Λίβανο μπορεί να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Οι πρόσφατες συγκρούσεις περιλαμβάνουν σφοδρά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους της Χεζμπολάχ, με την οργάνωση να ανταπαντά. «Κάθε πρόσθετη κλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για όλους», ανέφερε η UNIFIL, αναφερόμενη στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» της για την κλιμάκωση και τόνισε την ανάγκη για απεμπλοκή. Σύμφωνα με εκείνη, οι επιθέσεις και η ανταλλαγή ρουκετών υποδηλώνουν μια επικίνδυνη αύξηση της έντασης. Η διεθνής κοινότητα ζητά επειγόντως αποκλιμάκωση της κατάστασης, και η Σαμντασάνι ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η βίαιη πρόκληση τρόμου στους πολίτες ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου».

Η εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η ταυτόχρονη στοχοθέτηση αμάχων και ενόπλων, χωρίς να γνωρίζουν οι επιτιθέμενοι την τοποθεσία τους, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Επίσης, η Χεζμπολάχ και πολλοί αναλυτές κατηγορούν το Ισραήλ για την κλιμάκωση, αν και το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

Πηγή: newsbomb.gr